tort chałwowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Łatwy

zrobiony dla męża na walentynki

  • 1 godz. 20 min
  • Łatwy

Składniki:

  • biszkopt
    5 jajek
    3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
    3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej)
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

    krem
    750 ml mleka (3 szklanki o pojemności 250 ml)
    2 żółtka
    2 budynie śmietankowe
    200g masła
    300g chałwy (u mnie przeważnie waniliowa)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Tort chałwowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. biszkopt
    Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę (uważając, by ich nie 'przebić'). Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.

    Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać do przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły. Składniki wmieszane szpatułką spowodują, że biszkopt będzie bardzo puszysty i wypełni formę wyrastając do wysokości jej boków. Wymieszanie składników szpatułką jest również metodą najbezpieczniejszą, nie należy mieszać przy pomocy miksera.

    Tortownicę o średnicy 23 - 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.

    krem
    Z 750 ml mleka odlać odrobinę i rozmieszać w nim budynie z żółtkami.
    Pozostałe mleko zagotować i następnie połączyć z mieszanką budyniowo-żółtkową.
    Mieszać do zgęstnienia oraz zagotowania się całości.
    Budyń zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą i pozostawić do całkowitego ostudzenia.
    Miękkie (!) masło ubić do białości i stopniowo zmiksować z zimnym budyniem.
    Na końcu krem dokładnie wymieszać z uprzednio rozdrobnioną (*) chałwą.

Porady

produkty powinny byś w temperaturze pokojowej

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować