Tort chałwowy

0 (0 ocen)

Pyszny tort na każdą okazję

Składniki:

  • Biszkopt na średnicę 20 cm
    4 jajka
    3 łyżki mąki pszennej typ 500
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka cukru waniliowego
    4 łyżki cukru
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa chałwowa :
    500 ml śmietany kremówki 36 %
    250 g serka mascarpone
    150 g chałwy waniliowej
    2 łyżki cukru

    Do dekoracji :
    kora mleczna biała
    perełki srebrne
    wiórki trio czekoladowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Biszkopty

Tort chałwowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z cukrem na pianę, dodać żółtka a potem ręcznie i delikatnie masę jajeczną połączyć z mąkami przesianymi z proszkiem do pieczenia.
    Masę wyłożyć do tortownicy o średnicy 20 cm z dnem wyłożonym papierem do pieczenia i piec biszkopt 35 minut w temperaturze 160 stopni.
    Upieczony biszkopt wystudzić, wyjąć z formy i przekroić na 3 blaty.
  • 2. Mascarpone utrzeć z cukrem a potem wlać mocno schłodzoną śmietanę i ubić ją na sztywno.
    Następnie chałwę zetrzeć do ,śmietany na tarce o grubych oczkach i delikatnie wymieszać.
    Każdy blat nasączyć wodą z sokiem z cytryny i posmarować porcją masy.
  • 3. Na koniec udekorować tort resztą masy i ozdobami z czekolady i perełkami.
    Tort wstawić do lodówki na około dwie godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować