Tort czekoladowo-chałwowy

4.5 (140 ocen)

Czekoladowe ciasto przełożone pyszną kremem z chałwą. Tort robiłam na pierwsze urodziny synka. Ponieważ nie jadał jeszcze takich słodkości, tort robiłam bardziej dla gości.

Składniki:

  • CIASTO:
    2 1/2 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody
    szczypta soli,
    1 szklanka cukru
    4 jajka
    1/2 szklanki oleju
    1 1/2 szklanki maślanki
    1 1/3 szklanki kawy
    KREM:
    400g śmietanki kremówki
    250g chałwy
    250g mascarpone
    DEKORACJA:
    2 szklanka śmietanki kremówki
    1 łyżka cukru pudru
    50g czekolady gorzkiej
    odrobina niebieskiego barwnika
    ok 2 opakowań rurek z kremem czekoladowym
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Torty Ciasto czekoladowe Desery

Tort czekoladowo-chałwowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0xsglry 1. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Do jednej miski przesiać mąkę z kakao, solą, proszkiem do pieczenia i sodą. Wymieszać. W drugim naczyniu umieścić jajka, olej, maślankę, cukier i przestudzoną, zaparzoną kawę. Roztrzepać, aż wszystko się połączy. Wsypać suche składniki. Wymieszać na jednolitą masę. Ciasto podzielić na 3 części i upiec każdy blat oddzielnie w formie o średnicy 25cm. Piec w 180*C przez 20 min. Jeżeli wyrośnie górka na cieście to należy ją przyciąć.
  • image-1kwm4qe 2. KREM: śmietankę wlać do garnuszka i pokruszyć chałwę. Podgrzewać na małym ogniu stale mieszając, aż wszystko się rozpuści. Mieszankę wystudzić do temperatury lodówkowej. Najlepiej odstawić na całą noc. Do zimnej dodać serek mascarpone i zmiksować. Kremem przełożyć czekoladowe blaty ciasta.
  • image-1ykcxdx 3. DEKORACJA: czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier puder. Odłożyć ok 4-5 łyżki i połączyć to z czekoladą. 2 łyżki kremówki zostawić białą, a do reszty dodać odrobinę niebieskiego barwnika. Niebieskim kremem obłożyć tort. Do boków tortu poprzyklejać rurki z kremem. Czekoladową i białą masę nałożyć do rękawów cukierniczych z końcówką małej gwiazdki. Z małych gwiazdek utworzyć głowę misia. Nos i buzię zrobiłam z okruszków ze ściętego ciasta połączone z rozpuszczoną czekoladą. Napis to rozpuszczona czekolada. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chałwa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować