Taki tort jest bardzo pyszny. Mięciutkie biszkopty przełożyłam pysznym chałwowym kremem. Do tego lekka czekoladowa pianka. Tort polecam na urodziny lub dla gości.
2 godz.
Składniki:
Biszkopt x 3:
3 jajka
pół szklanki mąki tortowej
3 łyżki cukru
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
2 budynie waniliowe ( na pół litra mleka każdy i bez cukru )
10 dag ulubionej chałwy
2 szklanki mleka
3 łyżki cukru pudru
20 dag masła 82 %
Pianka:
1 śmietana typu ,,Śnieżka''
200 ml zimnego mleka
5 dag mlecznej czekolady
1 łyżka kakao
Tort czekoladowo - chałwowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony studzimy. W ten sam sposób pieczemy jeszcze dwa biszkopty.
2.Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając.Budyń dokładnie studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy, dodajemy chałwę i dokładnie ucieramy. Następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy, aż krem będzie puszysty.
3.Przygotowanym kremem przekładamy wystudzone krążki biszkoptowe, smarujemy również wierzch i boki tortu.
4.Pianka: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i lekko studzimy, powinna być płynna. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z mlekiem, dodajemy kakao i czekoladę, następnie dokładnie ubijamy.
5.Tak przygotowaną piankę wykładamy na wierzch tortu.
6.Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy nią wierzch i boki tortu.
7.Tort wstawiamy do lodówki do schłodzenia na kilka godzin lub całą noc. Po tym czasie kroimy i podajmy. Smacznego.
Komentarze