Tort czekoladowo - chałwowy

  • wyświetlono: 900 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Taki tort jest bardzo pyszny. Mięciutkie biszkopty przełożyłam pysznym chałwowym kremem. Do tego lekka czekoladowa pianka. Tort polecam na urodziny lub dla gości.

bgg (Kopiowanie)
  • 120min

Składniki

Biszkopt x 3:
3 jajka
pół szklanki mąki tortowej
3 łyżki cukru
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
2 budynie waniliowe ( na pół litra mleka każdy i bez cukru )
10 dag ulubionej chałwy
2 szklanki mleka
3 łyżki cukru pudru
20 dag masła 82 %

Pianka:
1 śmietana typu ,,Śnieżka''
200 ml zimnego mleka
5 dag mlecznej czekolady
1 łyżka kakao

Dodatkowo:
5 dag mlecznej czekolady

Sposób przygotowania przepisu:

Tort czekoladowo - chałwowy

  • 1. Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony studzimy. W ten sam sposób pieczemy jeszcze dwa biszkopty.
  • 2. Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając.Budyń dokładnie studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy, dodajemy chałwę i dokładnie ucieramy. Następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy, aż krem będzie puszysty.
  • 3. Przygotowanym kremem przekładamy wystudzone krążki biszkoptowe, smarujemy również wierzch i boki tortu.
  • 4. Pianka: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i lekko studzimy, powinna być płynna. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z mlekiem, dodajemy kakao i czekoladę, następnie dokładnie ubijamy.
  • 5. Tak przygotowaną piankę wykładamy na wierzch tortu.
  • 6. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy nią wierzch i boki tortu.
  • 7. Tort wstawiamy do lodówki do schłodzenia na kilka godzin lub całą noc. Po tym czasie kroimy i podajmy. Smacznego.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycietortCiastochałwaczekoladaurodzinyDeserpodwieczorektort czekoladowytort urodzinowydla gościtort na urodzinyprzepis_miesiąca1000

Komentarze

Podobne przepisy

Tort czekoladowy

Dodane przez: Marta199401

Tort czekoladowy

Pyszny czekoladowy tort na każdą...

Tort czekoladowy

Dodane przez: Bo-Bożena

Tort czekoladowy

Ciemne biszkopty przełożone czekoladowym...

tort chałwowy z bezami

Dodane przez: babka w formie

tort chałwowy z bezami

Jeśli, tak jak ja, jesteście wielbicielami...

Tort czekoladowy

Dodane przez: Skotka

Tort czekoladowy

Ciasto czekoladowe z kremem czekoladowym...

Czekoladowo-chałwowa wisienka

Dodane przez: agarybak76

Czekoladowo-chałwowe ciasto z wiśniami

Pyszne ciasto bez pieczenia, które...

wiktoria dzwonek

Dodane przez: viki2903

tort czekoladowy

tort obłędnie czekoladowy z delikatnym...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE