Tort czekoladowo - chałwowy

4.5 (188 ocen)

  • 2 godz.

Taki tort jest bardzo pyszny. Mięciutkie biszkopty przełożyłam pysznym chałwowym kremem. Do tego lekka czekoladowa pianka. Tort polecam na urodziny lub dla gości.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt x 3:
    3 jajka
    pół szklanki mąki tortowej
    3 łyżki cukru
    1 łyżka kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem:
    2 budynie waniliowe ( na pół litra mleka każdy i bez cukru )
    10 dag ulubionej chałwy
    2 szklanki mleka
    3 łyżki cukru pudru
    20 dag masła 82 %

    Pianka:
    1 śmietana typu ,,Śnieżka''
    200 ml zimnego mleka
    5 dag mlecznej czekolady
    1 łyżka kakao

    Dodatkowo:
    5 dag mlecznej czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Tort czekoladowy Desery

Tort czekoladowo - chałwowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony studzimy. W ten sam sposób pieczemy jeszcze dwa biszkopty.
  • 2. Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając.Budyń dokładnie studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy, dodajemy chałwę i dokładnie ucieramy. Następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy, aż krem będzie puszysty.
  • 3. Przygotowanym kremem przekładamy wystudzone krążki biszkoptowe, smarujemy również wierzch i boki tortu.
  • 4. Pianka: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i lekko studzimy, powinna być płynna. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z mlekiem, dodajemy kakao i czekoladę, następnie dokładnie ubijamy.
  • 5. Tak przygotowaną piankę wykładamy na wierzch tortu.
  • 6. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy nią wierzch i boki tortu.
  • 7. Tort wstawiamy do lodówki do schłodzenia na kilka godzin lub całą noc. Po tym czasie kroimy i podajmy. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chałwa Czekolada

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Urodziny Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować