Słonecznikowiec

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne ciasto na każdą okazję.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt .
    6jajek
    ¾szklanki cukru
    1cukier waniliowy
    1szklanka mąki
    2łyżeczki proszku do pieczenia
    2łyżki kakao
    Masa .
    400g kajmaku
    200g masła
    250g mascarpone
    Słonecznika
    300g ziaren Słonecznika
    3łyżki mleka
    ½szklanki cukru
    50g masła

    Dodatkowo
    Dżem z czarnej porzeczki
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasto kakaowe

Słonecznikowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt .
    Białka ubijamy ze Szczypta soli na sztywno, po mału dodajemy cukier . Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao . Pieczemy 25minut w temperaturze 180 stopni.
    Studzimy zimny przecinamy na 2 równe połówki .
  • 2. Słonecznik.

    Na patelnię przekładamy cukier oraz masło, podgrzewamy aż cukier zacznie się rozpuszczać. Wsypujemy cały Słonecznik na małym ogniu prażymy na złoty kolor cały czas mieszamy . Przekładamy na talerz studzimy trochę odkładamy do posypania góry ciasta .
  • 3. Masa .
    Masło miękkie ucieramy i stopniowo dodajemy masę kajmakową, oraz mascarpone. Kiedy Masa jest już utartą wsypujemy słonecznik i mieszamy .
  • 4. Przekrojony biszkopt smarujemy dżemem oraz wykładamy masę przykrywamy następnym blatem ciasta smarujemy resztą masy i posypujemy zostawionym wcześniej słonecznikiem.
    Ciasto chłodzimy

Porady

Blaszka 25cm/30cm

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Słonecznik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować