Drożdżówki z zielonym winogronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować rozczynu
Kruszymy drożdże posypujemy 2 łyżkami cukru oraz połowa ciepłego mleka ostawiamy aż zaczną pracować.
2.Resztę mleka podgrzać dodać Masło , oraz olej jajko, żółtko cukier i aromat mieszamy .
3.W mące robimy dołek i dodajemy zaczyn oraz masło z jajkami , wyrabiamy .
Aż ciasto będzie ładnie odchodzić od robota .
Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę lub dwie .
4.Wykonanie kruszonki
Wszystkie składniki łączymy aż powstaną drobne okruszki .
5.Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, wcześniej podsypaną mąka.
Formujemy drożdżówki, smarujemy mlekiem układamy Winogrono i posypujemy kruszonką.
Pieczemy około 18minut 180stopniach
Komentarze