Tiramisu

4.5 (178 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Boski, rozpływający się w ustach krem z sera mascarpone w połączeniu z biszkoptami nasączonymi mocnym naparem kawowym z dodatkiem migdałowego likieru gwarantują niesamowite doznania smakowe.

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki (na ok. 6 pucharków):
    200 g (1 opakowanie) podłużnych biszkoptów (ladyfingers)
    250 ml mocnego naparu kawy
    60 ml likieru Amaretto
    Krem:
    500 g sera mascarpone
    3 duże wiejskie jajka
    4 łyżki miałkiego (drobnego) cukru
    Dodatkowo:
    gorzkie kakao (do oprószenia)
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Napar z kawy przelać do płaskiego naczynia, wystudzić i dodać likier. Jajka sparzyć gorącą wodą. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka umieścić w misce i ubić z 3 łyżkami cukru na bardzo sztywną, jasną masę. Kiedy masa będzie dobrze ubita, partiami dodawać ser mascarpone i krótko miksować do połączenia się składników. Pianę z białek ubić na sztywno z 1 łyżką cukru. Stopniowo dodawać pianę do gotowej masy serowej i krótko zmiksować na wolnych obrotach. Kawałki biszkoptów maczać na krótką chwilę w naparze kawowym i ułożyć na dnie pucharków. Oprószyć kakao i dodać porcję masy serowej. Ponownie ułożyć nasączone biszkopty, posypać kakao i dodać masę serową. Warstwy układać, aż do wyczerpania składników. Wierzch powinna stanowić masa serowa. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc. Przed podaniem obficie posypać gorzkim kakao.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować