Tiramisu czekoladowo-kawowe w pucharkach

4.5 (151 ocen)

  • 1 godz. 40 min

To moje pierwsze tiramisu…uwielbiam ten deser , ale jakoś zawsze nie było mi z nim po drodze, trochę go zmodyfikowałam po swojemu i zamiast likieru migdałowego dałam czekoladowy, wyszedł delikatny, aksamitny, jeden pucharek zdecydowanie zaspokoi smak na słodkie.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Na 4 średnie pucharki:
    20 dag podłużnych biszkoptów
    25 dag mascarpone
    ½ szklanki śmietany kremówki
    ½ szklanki naparu z kawy
    5 łyżek likieru czekoladowego
    3 żółtka
    3 łyżki cukru pudru
    Tarta czekolada: biała, gorzka, mleczna
    Kakao do oprószenia
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty Tiramisu Likiery Kawy

Tiramisu czekoladowo-kawowe w pucharkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kawę schłodzoną słodzimy łyżeczką cukru, mieszamy z 2 łyżkami likieru czekoladowego, skrapiamy połamane na kawałki biszkopty i układamy po równo w pucharkach .
    Żółtka z cukrem ubijamy w miseczce nad parą wodną, do momentu aż uzyskamy puszystą gęstą pianę, mieszamy z 3 łyżkami likieru czekoladowego.
    Następnie dodajemy serek mascarpone i mieszamy mikserem.
  • 2. Śmietankę ubijamy oddzielnie na sztywno, dodajemy do masy serowo-jajecznej, delikatnie mieszamy.
    Wylewamy masę na nasączone biszkopty, sypiemy kakao, oprószamy czekoladowymi wiórkami.
    Chłodzimy minimum 3 godziny w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować