Tiramisu z orzechami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Den deser chodził za mną już dłuższy czas. Postanowiłam wzbogacić go o orzechy które moim zdaniem idealnie komponują się ze smakami ciasta. Wyszło na prawdę idealnie , rozpływająca się masa serowa ,lekko gorzkie , mocno kawowe biszkopty z delikatnym smakiem migdałowego likieru amaretto , słodkie kakao i chrupiące orzechy. Warto poświęcić czas na przygotowanie tak smacznego ciasta które znika z talerzy w mgnieniu oka.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 250g. podłużnych biszoptów
    300 ml mocnego naparu z kawy ( najlepiej espresso )
    100 ml likieru amaretto
    500 g serka mascarpone
    4 jajka
    zczypta soli
    3/4 szklanki cukru pudru
    1/2 szklanki kako
    1 szklana posiekanych orzechów włoskich z laskowymi
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tiramisu z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek , ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
  • 2. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem pudrem na jasną , puszysta masę , dodać mascarpone , zmiksować do połączenia się składników.
    Masę serową połączyć z białkami delikatnie mieszając łyżką.
  • 3. W szerokim , głębokim talerzu połączyć wystudzony napar kawowy z likierem amaretto.
    Biszkopty maczać pojedynczo , z obu stron w kawie.
    Układać jeden obok drugiego w blaszce.
    Na biszkopty wyłożyć połowę masy serowo-jajecznej.
    Czynność powtórzyć ,deseru mają wyjść dwie warstwy.
  • 4. Ciasto schłodzić w lodówce , można także zostawić na noc.
    Oprószyć kakao oraz posypać mieszanką orzechów lekko dociskając.
    Ciasto podawać mocno schłodzone.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować