Tiramisu z brzoskwiniami

5 (159 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Kawowe ciasto o smaku włoskiego deseru na bazie migdałowego likieru, które idealnie komponuje się z orzeźwiającymi brzoskwiniami i aksamitnym kremem. Całość smakuje obłędnie i szybko znika przy małej czarnej w gronie najbliższych.

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 600g podłużnych biszkoptów
    2 brzoskwinie do dekoracji
    kakao

    Krem:
    500 g serka mascarpone
    500 ml śmietany kremówki 36%
    4 żółtka
    8 łyżek cukru pudru
    2 śmietan-fix

    Poncz:
    400 ml wrzątku
    3 łyżki kawy
    85 ml likieru amaretto
    70 ml wódki
    9 ml aromatu migdałowego

    Mus brzoskwiniowy:
    500g brzoskwiń z puszki
    130ml wody
    1 galaretka brzoskwiniowa
Wystaw ocenę:

5 (159 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Tiramisu

Tiramisu z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krem:
    Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na bardzo gładką i puszystą masę. Dodawać stopniowo mascarpone, ubijać aż krem będzie miał jednolitą konsystencję.
    W drugiej misce ubić na sztywno śmietanę z śmietan-fixami, pod koniec ubijania dodać do wcześniej przygotowanej masy z mascarpone i całość delikatnie wymieszać szpatułką. Masę podzielić na 3 równe części.
  • Tiramisu z brzoskwiniami 2. Poncz:
    Kawę zaparzyć, ostudzić, przelać przez sito, dodać amaretto, wódkę, aromat migdałowy i dokładnie wymieszać.
  • Tiramisu z brzoskwiniami 3. Mus brzoskwiniowy:
    Brzoskwinie pokroić w kostkę, przełożyć do rondelka, dodać wodę i zagotować. Wsypać galaretkę, wymieszać aby się rozpuściła i zmiksować blenderem (nie gotować). Mus pozostawić do lekkiego stężenia.
  • Tiramisu z brzoskwiniami 4. Na dnie formy o wymiarach 24x24cm ułożyć jedną warstwę podłużnych biszkoptów nasączonych ponczem, posypać kakao, rozsmarować 1/3 kremu i wylać połowę tężejącego musu z brzoskwiń. Wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ułożyć drugą warstwę nasączonych biszkoptów, posypać kakao, rozsmarować drugą część kremu, wylać resztę musu brzoskwiniowego i ponownie wstawić do lodówki na około 30 minut. Na końcu ułożyć ostatnią warstwę nasączonych biszkoptów, rozsmarować resztę kremu, posypać kakao, zrobić rozetki z bitej śmietany i udekorować kawałkami brzoskwiń.
  • 5. Wstawić do lodówki na około 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować