Tiramisu z brzoskwiniami

  • wyświetlono: 3773 |
  • dodany do książki kucharskiej: 10 |
  • polecenia: 1

Kawowe ciasto o smaku włoskiego deseru na bazie migdałowego likieru, które idealnie komponuje się z orzeźwiającymi brzoskwiniami i aksamitnym kremem. Całość smakuje obłędnie i szybko znika przy małej czarnej w gronie najbliższych.

Ewelina Marcin
  • 16 porcje
  • 100min
  • Średni

Składniki

600g podłużnych biszkoptów
2 brzoskwinie do dekoracji
kakao

Krem:
500 g serka mascarpone
500 ml śmietany kremówki 36%
4 żółtka
8 łyżek cukru pudru
2 śmietan-fix

Poncz:
400 ml wrzątku
3 łyżki kawy
85 ml likieru amaretto
70 ml wódki
9 ml aromatu migdałowego

Mus brzoskwiniowy:
500g brzoskwiń z puszki
130ml wody
1 galaretka brzoskwiniowa

Sposób przygotowania przepisu:

Tiramisu z brzoskwiniami

  • 1. Krem:
    Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na bardzo gładką i puszystą masę. Dodawać stopniowo mascarpone, ubijać aż krem będzie miał jednolitą konsystencję.
    W drugiej misce ubić na sztywno śmietanę z śmietan-fixami, pod koniec ubijania dodać do wcześniej przygotowanej masy z mascarpone i całość delikatnie wymieszać szpatułką. Masę podzielić na 3 równe części.
  • Tiramisu z brzoskwiniami2. Poncz:
    Kawę zaparzyć, ostudzić, przelać przez sito, dodać amaretto, wódkę, aromat migdałowy i dokładnie wymieszać.
  • Tiramisu z brzoskwiniami3. Mus brzoskwiniowy:
    Brzoskwinie pokroić w kostkę, przełożyć do rondelka, dodać wodę i zagotować. Wsypać galaretkę, wymieszać aby się rozpuściła i zmiksować blenderem (nie gotować). Mus pozostawić do lekkiego stężenia.
  • Tiramisu z brzoskwiniami4. Na dnie formy o wymiarach 24x24cm ułożyć jedną warstwę podłużnych biszkoptów nasączonych ponczem, posypać kakao, rozsmarować 1/3 kremu i wylać połowę tężejącego musu z brzoskwiń. Wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ułożyć drugą warstwę nasączonych biszkoptów, posypać kakao, rozsmarować drugą część kremu, wylać resztę musu brzoskwiniowego i ponownie wstawić do lodówki na około 30 minut. Na końcu ułożyć ostatnią warstwę nasączonych biszkoptów, rozsmarować resztę kremu, posypać kakao, zrobić rozetki z bitej śmietany i udekorować kawałkami brzoskwiń.
  • 5. Wstawić do lodówki na około 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

CiastoDeserbiszkoptybrzoskwinieamarettokawatiramisuszybkiebez pieczeniamascarponelikiersezonoweSzybki deserKREMOWEkawowe ciastoprzepis_miesiąca1000bez pieczenia ciastoprzebita śmieatana

Komentarze

Podobne przepisy

Sernik kokosowy z brzoskwiniami

Dodane przez: agarybak76

Sernik kokosowy z brzoskwiniami

Pyszny, kremowy sernik z brzoskwiniami...

Tiramisu z orzechami

Dodane przez: Martyna1991

Tiramisu z orzechami

Den deser chodził za mną już dłuższy...

Sernik z brzoskwiniami

Dodane przez: Andzia Pichci

Sernik z brzoskwiniami

Najlepszy sernik na świecie z przepisu...

image-24w1322

Dodane przez: natalia2004

jogurtowe ciasto z brzoskwiniami

Ciasto z moimi ulubionymi owocami:)Źródło:http://slodkoiwytrawnie.blogspot.com/

Tiramisu

Dodane przez: JulkaTomeczek

Tiramisu z musem brzoskwiniowym

Pyszne ciasto bez pieczenia , które...

Ciasto kruche z brzoskwiniami.

Dodane przez: zielony liść

Ciasto kruche z brzoskwiniami

Pyszne kruche ciasto z brzoskwiniami...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE