Kawowe ciasto o smaku włoskiego deseru na bazie migdałowego likieru, które idealnie komponuje się z orzeźwiającymi brzoskwiniami i aksamitnym kremem. Całość smakuje obłędnie i szybko znika przy małej czarnej w gronie najbliższych.
1 godz. 40 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
600g podłużnych biszkoptów
2 brzoskwinie do dekoracji
kakao
Krem:
500 g serka mascarpone
500 ml śmietany kremówki 36%
4 żółtka
8 łyżek cukru pudru
2 śmietan-fix
Poncz:
400 ml wrzątku
3 łyżki kawy
85 ml likieru amaretto
70 ml wódki
9 ml aromatu migdałowego
Mus brzoskwiniowy:
500g brzoskwiń z puszki
130ml wody
1 galaretka brzoskwiniowa
Tiramisu z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Krem:
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na bardzo gładką i puszystą masę. Dodawać stopniowo mascarpone, ubijać aż krem będzie miał jednolitą konsystencję.
W drugiej misce ubić na sztywno śmietanę z śmietan-fixami, pod koniec ubijania dodać do wcześniej przygotowanej masy z mascarpone i całość delikatnie wymieszać szpatułką. Masę podzielić na 3 równe części.
2.Poncz:
Kawę zaparzyć, ostudzić, przelać przez sito, dodać amaretto, wódkę, aromat migdałowy i dokładnie wymieszać.
3.Mus brzoskwiniowy:
Brzoskwinie pokroić w kostkę, przełożyć do rondelka, dodać wodę i zagotować. Wsypać galaretkę, wymieszać aby się rozpuściła i zmiksować blenderem (nie gotować). Mus pozostawić do lekkiego stężenia.
4.Na dnie formy o wymiarach 24x24cm ułożyć jedną warstwę podłużnych biszkoptów nasączonych ponczem, posypać kakao, rozsmarować 1/3 kremu i wylać połowę tężejącego musu z brzoskwiń. Wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ułożyć drugą warstwę nasączonych biszkoptów, posypać kakao, rozsmarować drugą część kremu, wylać resztę musu brzoskwiniowego i ponownie wstawić do lodówki na około 30 minut. Na końcu ułożyć ostatnią warstwę nasączonych biszkoptów, rozsmarować resztę kremu, posypać kakao, zrobić rozetki z bitej śmietany i udekorować kawałkami brzoskwiń.
5.Wstawić do lodówki na około 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc.
Komentarze