Oszukane tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kawę łączymy z amaretto w głębokim talerzu. Pojedynczo, krótko namaczamy biszkopty i układamy je obok siebie w blaszce, namoczeniem do góry. W dużej misce miksujemy mascarpone z cukrem pudrem. Żelatynę umieszczamy w małym naczyniu, zakrywamy wodą i po 5 minutach rozpuszczamy przez chwilę w mikrofalówce. Odstawiamy do lekkiego wystudzenia. W drugiej dużej misce ubijamy śmietanę. Dodajemy ją dużymi partiami do mascarpone i miksujemy na najniższych obrotach miksera lub mieszamy drewnianą łyżką. Dodajemy płynną żelatynę, ponownie mieszamy. Wykładamy połowę masy na biszkopty. Następnie ponownie namaczamy kolejną partię i układamy na masie. Przykrywamy drugą częścią ubitej śmietany z mascarpone. Wyrównujemy, ewentualnie ozdabiamy szprycą. Wstawiamy do lodówki na całą noc. Przed podaniem posypujemy obficie kakao. Smacznego!
Komentarze