Oszukane tiramisu

4.51 (188 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Lekkie i puszyste ciasto z dużą ilością likieru amaretto, kawy i kakao.

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na dużą blachę (36x25):
    3 opakowania mascarpone
    3 duże śmietany kremówki
    6 - 7 łyżek cukru pudru
    500 g podłużnych biszkoptów
    350 ml mocnej kawy
    200 ml amaretto
    3 łyżki żelatyny + woda
Wystaw ocenę:

4.51 (188 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tiramisu Kawy

Oszukane tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kawę łączymy z amaretto w głębokim talerzu. Pojedynczo, krótko namaczamy biszkopty i układamy je obok siebie w blaszce, namoczeniem do góry. W dużej misce miksujemy mascarpone z cukrem pudrem. Żelatynę umieszczamy w małym naczyniu, zakrywamy wodą i po 5 minutach rozpuszczamy przez chwilę w mikrofalówce. Odstawiamy do lekkiego wystudzenia. W drugiej dużej misce ubijamy śmietanę. Dodajemy ją dużymi partiami do mascarpone i miksujemy na najniższych obrotach miksera lub mieszamy drewnianą łyżką. Dodajemy płynną żelatynę, ponownie mieszamy. Wykładamy połowę masy na biszkopty. Następnie ponownie namaczamy kolejną partię i układamy na masie. Przykrywamy drugą częścią ubitej śmietany z mascarpone. Wyrównujemy, ewentualnie ozdabiamy szprycą. Wstawiamy do lodówki na całą noc. Przed podaniem posypujemy obficie kakao. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Amaretto Kakao Kawa Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować