1.Schodzoną śmietanę 30 % ubić na sztywno, dodawać stopniowo cukier, cukier waniliowy oraz po 1 łyżce serka mascarpone. Na koniec delikatnie wymieszać.
2.Do miseczki wlać przestudzoną kawę rozpuszczalną, dodać 4-5 łyżek likieru czekoladowego lub amaretto, wymieszać. Każdy podłużny biszkopcik zanurzać w płynie na ok. 2-3 sekundy i ułożyć na dnie formy (20X20) pierwszą warstwę, jeden biszkopt obok drugiego. Na ciastka wyłożyć 1/3 masy z serkiem mascarpone. Na masie ułożyć drugą warstwę z biszkoptów, wyłożyć dugą część masy oraz ostatnią już, trzecią warstwę nasączonych biszkoptów. Na koniec równomiernie rozsmarować resztę masy.
Ciasto wstawić do lodówki na min. 2 godziny.
Przed podaniem obficie posypać dobrym gatunkowo kakao.
Porady
Do masy - wedle uznania - można dodać mniej lub więcej cukru.
Komentarze