Tiramisu

4.46 (152 ocen)

Tradycyjny, włoski deser, który zachwyci każdego smakosza. Wersja bez żółtek.

Składniki:

  • 2 paczki podłużnych biszkoptów (języczki)

    500 ml śmietany 30 %
    250 g serka mascarpone
    2-3 łyżki cukru pudru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    4-5 łyżek likieru czekoladowego (lub amaretto)
    3/4 szkl. przestudzonej mocnej kawy rozpuszczalnej
    kakao do posypania
Wystaw ocenę:

4.46 (152 ocen)

Tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schodzoną śmietanę 30 % ubić na sztywno, dodawać stopniowo cukier, cukier waniliowy oraz po 1 łyżce serka mascarpone. Na koniec delikatnie wymieszać.
  • 2. Do miseczki wlać przestudzoną kawę rozpuszczalną, dodać 4-5 łyżek likieru czekoladowego lub amaretto, wymieszać. Każdy podłużny biszkopcik zanurzać w płynie na ok. 2-3 sekundy i ułożyć na dnie formy (20X20) pierwszą warstwę, jeden biszkopt obok drugiego. Na ciastka wyłożyć 1/3 masy z serkiem mascarpone. Na masie ułożyć drugą warstwę z biszkoptów, wyłożyć dugą część masy oraz ostatnią już, trzecią warstwę nasączonych biszkoptów. Na koniec równomiernie rozsmarować resztę masy.
    Ciasto wstawić do lodówki na min. 2 godziny.
    Przed podaniem obficie posypać dobrym gatunkowo kakao.

Porady

Do masy - wedle uznania - można dodać mniej lub więcej cukru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Bez pieczenia Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować