Tartaletki z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto zagniatamy i wyklejamy 4 foremki do tartaletek ok 12 cm śr
Kurki myjemy szybko pod bieżącą wodą, osączamy na durszaku. Na patelni rozgrzewamy masło, wkładamy cebulę i czosnek, podsmażamy chwilę i dodajemy kurki smażymy aż odparuje cały płyn.
Mleko i mąkę mieszamy i nastawiamy na ogniu, mieszamy aż do zgęstnienia, w razie potrzeby dodajemy mleka by sos miał konsystencję budyniu, doprawiamy solą, pieprzem, imbirem i gałką muszkatołową, następnie wybijamy jajko i energicznie mieszamy.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st , podpiekamy ciasto w foremkach ok 12 min.
Następnie nakładamy po równo sos a'la beszamelowy i układamy smażone kurki.
Zapiekamy tarteletki ok 15 min .
Podajemy z sałatką sezonową .
Komentarze