Delikatna polędwica wieprzowa z nadzieniem z kurek i pomidorów suszonych, owinięta szynką parmeńską. Smaczne i wykwintne danie na niedzielny obiad lub wyjąkowe okazje.
30 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
polędwiczka wieprzowa (500 g )
150 g szynki parmeńskiej (prosciutto)
150 g kurek
3 pomidory suszone
1 mała cebula
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka bułki tartej
1 ząbek czosnku
papryka mielona ostra
cebulka granulowana
sól, pieprz
olej do smażenia
Polędwiczka faszerowana kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwiczkę umyć, osuszyć i przekroić wzdłuż, ale nie do końca. Następnie rozbić ją na duży prostokąt. Przyprawić solą, pieprzem, mieloną papryką, granulowaną cebulką oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstawić do lodówki.
2.Kurki oczyścić, i razem z posiekaną cebulą podsmażyć na gorącym oleju. Przełożyć do miseczki, dodać pokrojone pomidory suszone, natkę pietruszki i bułkę tartę. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
3.Na papier rozłożyć szynkę, tak aby nachodziła na siebie. Na szynkę wyłożyć polędwiczkę, a na niej rozłożyć przygotowany farsz. Zwinąć w roladę, ewentualnie pomagając sobie papierem i przewiązując nićmi kuchennymi.
4.Roladę przełożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st. Piec ok.20 minut. Podawać np.z ryżem i ulubioną sałatką. Smacznego!
Komentarze