Tarta z bundzem i kurkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

tarta wytrawna

  • 1 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • ciasto;

    1 szkl mąki pszennej

    0,5 szkl mąki krupczatki

    150 g masła

    1 jajko.

    1 zółtko

    szczypta soli

    1 łyżeczka cukru



    wkład kurkowy;

    200 g kurek

    1 cebula

    1 łyżka masła



    nadzienie;

    250 g sera góralskiego (bundz)

    50 g sera żółtego

    1 jajko

    0,5 szkl mleka

    sól

    pieprz

    zioła do posypania (może być bazylia, oregano, czosnek)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tarta z bundzem i kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. -Ciasto zagniatamy, robimy kulkę i wkładamy do lodówki.

    -Kurki z cebulką przysmażamy na maśle aż odparują i studzimy.

    -Wszystkie składniki nadzienia wkładamy do kubka blendera i blendujemy na jednolitą masę





    Ciasto wałkujemy i wykładamy formę do tarty. Podpiekamy w temp 200 st przez ok 15 min.

    Wyjmujemy spód z piekarnika , wykładamy 3/4 kurek, oblewamy masą serową i układamy na wierzchu resztę kurek. Pieczemy tartę jeszcze 25 min w temp 200 st

    Podajemy z ulubionym sosem,
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować