Cytrynowe tartaletki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 5 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Kruche słodkie ciasto i orzeźwiająca cytrynowa masa, to duet idealny, ten deser jest dla wielbicieli zdecydowanych smaków, nie przejmujcie się ,że masa cytrynowa przed wylaniem na kruche ciasto jest rzadka, podczas pieczenia wiąże się i tworzy jakby budyń a po ostudzeniu zastyga ładnie. Można zrobić w formie jednej dużej tarty.

  • 1 godz. 5 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 10/12 sztuk:
    Ciasto:
    30 dag mąki pszennej
    20 dag masła
    10 dag cukru
    1 żółtko
    1 łyżka śmietany 18%
    Szczypta soli

    Nadzienie:
    2 jajka
    10 dag cukru
    2 cytryny
    100 ml śmietany kremówki30%
    Cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Cytrynowe tartaletki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie 1. Piekarnik nagrzać do temp 190*c.

    Ciasto:
    Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać ze szczyptą soli, cukrem, dodać zimne pokrojone na kawałki masło, wbić jajko, połączyć ze śmietaną, szybko zagnieść jednolite kruche ciasto. Włożyć do lodówki na 20 minut, schłodzić po czym ciasto przełożyć na podsypaną mąką stolnicę, rozwałkować , wylepić ciastem formy do tartaletek.
  • Przygotowanie 2. Nadzienie:
    Cytryny wyszorować, skórki zetrzeć na drobniutko a z cytryn wycisnąć sok.

    Jajka zmiksować na puszysto z cukrem, wlać śmietankę oraz sok z wyciśniętych cytryn , dodać otartą skórkę, krótko zmiksować.
    Wylewać masę do ¾ objętości na kruche ciasto.
    Włożyć do nagrzanego piekarnika ,po 10 minutach temp zmniejszyć do 180*c piec około 35 minut aż wierzch zacznie się rumienić, wystudzić przy uchylonych drzwiczkach, zimne oprószyć pudrem i podawać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować