Tarta z bundzem i kurkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Tarta z bundzem i kurkami

  • 1 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szkl mąki pszennej
    0,5 szkl mąki graham
    125 g masła
    2 żółtka
    szczypta proszku do pieczenia


    masa serowa
    200 g sera góralskiego bundz
    2 białka
    pół szkl mleka
    50 g sera żółtego lub oscypka
    sól
    pieprz

    200 g kurek
    masło do smażenia
    1 ząbek czosnku
    1 mała papryczka chili
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Tarta na słono

Tarta z bundzem i kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto zagniatamy i wyklejamy nim formę do tarty.
    Sery mleko i przyprawy razem z białkami wkładamy do kubka blendera i miksujemy.
    Kurki płuczemy pod bieżącą wodą, lekko siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy posiekany czosnek papryczkę i kurki, smażymy do odparowania płynu do smaku solimy i pieprzymy.

    Spód tarty podpiekamy w piekarniku w temp 190 st przez 14 min.
    Na podpieczonym spodzie rozkładamy przysmażone kurki i zalewamy masą serową.
    Zapiekamy ok 20-25 min
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować