Tartaletki z malinami

4.5 (147 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kruche ciasto, masa budyniowa, świeże maliny i galaretka to słodka klasyka która sprawdza się na każde letnie okazje kiedy maliny dostaniemy w każdym warzywniaku lub z własnego ogródka. Od razu proponuję zrobić z podwójnej porcji. Mega pyszne!

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO KRUCHE na 4 sztuki:

    1 szklanka mąki pszennej
    10 dag masła
    50 g cukru pudru
    1 łyżka cukru z wanilią
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    1 żółtko

    KREM:
    350 ml mleka
    1 budyń śmietankowy
    50 g masła
    2 łyżki cukru
    1 łyżeczka cukru z wanilią

    DODATKOWO:
    1 galaretka malinowa
    10 dag malin

    Maczek smak truskawkowy do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Tartaletki z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto włóż do miski, zagnieć ręką ciasto, owiń w folię i włóż na 15 minut do lodówki, następnie schłodzone ciasto rozwałkuj, wylep nim foremki do tartaletek, ponakłuwaj widelcem, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 15 minut, wystudź.
  • 2. Przygotuj masę budyniową:

    Ugotuj gęsty budyń na mleku, wystudź. Miękkie masło utrzyj na puch dodawaj stopniowo zimny budyń, miksuj aż powstanie krem.
  • 3. Masę wyłóż na zimne korpusy tartaletek, wygładź, posyp malinami.
    Galaretkę rozpuść w 1,5 szklanki gorącej wody, wystudź, tężęjącą polej tartaletki, schłódź w lodówce, przed podaniem posyp maczkiem truskawkowym.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Galaretka Maliny

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować