Tartaletki z cebulą i rokpolem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, sól, posiekane masło zagniatamy, dodając powoli wodę. Gdy powstanie jednolita masa, formujemy kulę i chowamy ją na 30 minut do lodówki. Następnie wałkujemy i wykładamy na posmarowane olejem foremki do babeczek (w tym wypadku o średnicy 10 cm). Ciasto spokojnie możemy zrobić w mniejszych foremkach lub tortownicy. Zapiekamy w piecu, w 200 stopniach, przez 20-25 minut.
2.Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Rokpol rozgniatamy widelcem, mieszamy ze śmietaną, masłem, mlekiem i rozbitymi jajami. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką. Dodajemy cebulę.
3.Na zapieczone tatraletki wylewamy masę. Dopiekamy około 15 minut w piekarniku zagrzanym do 210 stopni. Dekorujemy kierując się wyobraźnią - pomidorami, pietruszką...
Komentarze