Tartaletki z cebulą i rokpolem

0 (0 ocen)

  • Dla 9 osób
  • Średni

Sympatyczne do sięgania mimochodem w trakcie przyjęcia, w przerwie w tańcach czy rozmowie. Smakowite, aromatyczne - jako danie karnawałowe sprawdzone!

  • Dla 9 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka: 400 gramów
    - masło: 200 gramów
    - woda: 6 łyżek
    - olej: 1 łyżka

    - rokpol: 125 gramów
    - cebula: 50 dekagramów
    - śmietana (kwaśna): 200 mililitrów
    - mleko: 120 mililitrów
    - jaja: 3 sztuki
    - masło (roztopione): 2 łyżki
    - gałka muszkatołowa: 1 szczypta
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tartaletki z cebulą i rokpolem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, sól, posiekane masło zagniatamy, dodając powoli wodę. Gdy powstanie jednolita masa, formujemy kulę i chowamy ją na 30 minut do lodówki. Następnie wałkujemy i wykładamy na posmarowane olejem foremki do babeczek (w tym wypadku o średnicy 10 cm). Ciasto spokojnie możemy zrobić w mniejszych foremkach lub tortownicy. Zapiekamy w piecu, w 200 stopniach, przez 20-25 minut.
  • 2. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Rokpol rozgniatamy widelcem, mieszamy ze śmietaną, masłem, mlekiem i rozbitymi jajami. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką. Dodajemy cebulę.
  • 3. Na zapieczone tatraletki wylewamy masę. Dopiekamy około 15 minut w piekarniku zagrzanym do 210 stopni. Dekorujemy kierując się wyobraźnią - pomidorami, pietruszką...
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować