Soczysta, słodka i rozpływająca się w ustach gruszka w połączeniu z rokpolem tworzy zupełnie nową jakość. Orzechy stanowią idealne dopełnienie.
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
- gruszki (soczyste, świeże lub w zalewie): 4 sztuki
- serek Ostrovia (lub mascarpone): 1 sztuka
- ser rokpol: 20 dekagramów
- orzechy włoskie: 4 sztuki
- bazylia (lub świeża mięta - listki): 8 sztuk
Gruszki z rokpolem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gruszki obieramy ze skórki, kroimy na pół i wydrążamy środek lub jeśli są w zalewie po prostu układamy na półmisku.
2.Ser rokpol i Ostrowia miksujemy razem tak by konsystencja przypominała krem. Jeśli użyjemy serka mascarpone zamiast Ostrovii masa będzie delikatniejsza.
3.Masę nakładamy łyżką na środek gruszki, przyozdabiamy połówką orzecha i listkiem.
4.Wkładamy do lodówki - schłodzone smakują lepiej.
Komentarze