Tarta z truskawkami i bitą śmietaną

3.67 (6 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Nie ma bardziej letniego przepisu niż taka tarta na kruchutkim spodzie z bitą śmietaną i słodziutkimi truskawkami :) Jeśli uda Wam się jeszcze gdzieś dostać świeże truskawki to polecam! Z tych proporcji na ciasto wyjdzie 2 duże spody do tarty lub kilka mniejszych.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto kruche:

    500 g mąki pszennej

    100 g cukru pudru

    250 g zimnego masła

    jajko

    szczypta soli

    kilka kropel ekstraktu waniliowego



    Krem:

    500 ml śmietany kremówki

    250 g mascarpone

    2-3 łyżki cukru pudru

    kilka kropel ekstraktu waniliowego

    400-500 g truskawek
Wystaw ocenę:

3.67 (6 ocen)

Zobacz również:

Tarta z owocami Tarta na słodko

Tarta z truskawkami i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Składniki posiekać i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Schłodzić w lodówce przez godzinę. Ciasto cienko rozwałkować i wyłożyć na spód natłuszczonej foremki. Odciąć nadmiar z brzegów i nakłuć widelcem. Ciasto podpiec ok 15 minut w 180 stopniach. Aby ciasto nie wybrzuszyło się podczas pieczenia, kładziemy na nie papier do pieczenia i wysypujemy groch lub ryż. Ostudzić.

    Krem: schłodzoną śmietankę i mascarpone ubijać aż masa będzie gęsta i kremowa. Na koniec dodać cukier puder i ekstrakt.

    Spody do tarty napełniać kremem i udekorować truskawkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować