Tort z truskawkami i bitą śmietaną

  • wyświetlono: 9368 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Klasyczny i przez większość uwielbiany. Lekki jak chmurka, delikatny, kremowy, wręcz rozpływa się w ustach.

14956600_1244766772250735_923036996737402594_n

Składniki

Przepis na tortownicę o średnicy 20cm:

BISZKOPT:

3 jajka
6 łyżek cukru
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego (proszek budyniowy)
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia

MASY:

500 ml śmietany kremówki
1 cukier waniliowy
2 łyżki cukru pudru
1 śmietan-fix
1 galaretka truskawkowa
250 g truskawek

WIERZCH I DEKORACJA:

300 ml śmietany kremówki
1 śmietan fix
1 cukier waniliowy
1 łyżka cukru pudru
250 g truskawek
1 galaretka truskawkowa

DODATKOWO:

sok z dwóch pomarańczy + 150 ml wody do nasączenia biszkoptu
3-4 łyżki dżemu truskawkowego

Sposób przygotowania przepisu:

Tort z truskawkami i bitą śmietaną

  • 1. BISZKOPT:
    Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Gdy piana będzie sztywna, dodawać stopniowo cukier, cały czas miksując. Następnie dodać po jednym żółtku. Na końcu do masy dodać przesianą mąkę z budyniami i proszkiem do pieczenia. Wszystko delikatnie lecz dokładnie wymieszać łyżką.
    Masę wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 40-45 minut w 170 stopniach.
    Upieczony i wystudzony biszkopt przekroić na trzy blaty.
  • 2. MASY:
    Galaretkę przygotować w 200 ml gorącej wody odstawić do wystygnięcia.
    Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z śmietan fixem, cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Masę podzielić na pół.
    Dolny biszkopt nasączyć sokiem z pomarańczy wymieszanym z wodą. Rozsmarować na nim podgrzany dżem truskawkowy. Na dżemie poukładać połówki oczyszczonych truskawek, przykryć połową ubitej śmietany, przykryć drugim biszkoptem. Nasączyć.
    Drugą połowę ubitej śmietany zmiksować z tężejącą galaretką truskawkową. Masę rozsmarować na biszkopcie, przykryć trzecim biszkoptem i ten także nasączyć. Tort wstawić do lodówki na co najmniej godzinę do schłodzenia.
  • 3. WIERZCH I DEKORACJA:
    Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z śmietan fixem i cukrami. Posmarować cienko wierzch tortu, a na brzegi wycisnąć dekoracyjne rozetki (będą barierą dla galaretki).
    Truskawki oczyścić, pokroić w plastry, poukładać na wierzchu tortu. Zalać tężejącą galaretką.
    Boki tortu posmarować pozostałą śmietaną. Ja dodałam do niej różowy barwnik spożywczy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakitortTruskawkiurodzinybita śmietana

Komentarze

Podobne przepisy

Czekoladowa Pavlova z bitą śmietaną i truskawkami

Dodane przez: Ola1984

Czekoladowa Pavlova z bitą śmietaną i truskawkami

Obłędnie pyszna beza czekoladowa...

image-0pygp79

Dodane przez: monika016

Tort z malinami, borówkami i bitą śmietaną

Przedstawiam kolejny tort, który...

Deser z bitą śmietaną, truskawkami i czekoladą

Dodane przez: ilka_86

Deser z bitą śmietaną, truskawkami i czekoladą

Łatwy, błyskawiczny deser z truskawkami,...

Mleczne gofry z truskawkami i bitą śmietaną

Dodane przez: agarybak76

Mleczne gofry z truskawkami i bitą śmietaną

Gofry udoskonaliłam mlekiem w proszku,...

Biszkopt z bitą śmietaną i galaretką

Dodane przez: AnkaFiranka

Biszkopt z bitą śmietaną i galaretką z truskawkami

Biszkopt przekładany bitą śmietaną...

Rolada z truskawkami

Dodane przez: ula243

Rolada z truskawkami, galaretką i bitą śmietaną

Delikatna rolada biszkoptowa z...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE