Tort z truskawkami i bitą śmietaną

4.49 (180 ocen)

Klasyczny i przez większość uwielbiany. Lekki jak chmurka, delikatny, kremowy, wręcz rozpływa się w ustach.

Składniki:

  • Przepis na tortownicę o średnicy 20cm:

    BISZKOPT:

    3 jajka
    6 łyżek cukru
    3 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego (proszek budyniowy)
    szczypta soli
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    MASY:

    500 ml śmietany kremówki
    1 cukier waniliowy
    2 łyżki cukru pudru
    1 śmietan-fix
    1 galaretka truskawkowa
    250 g truskawek

    WIERZCH I DEKORACJA:

    300 ml śmietany kremówki
    1 śmietan fix
    1 cukier waniliowy
    1 łyżka cukru pudru
    250 g truskawek
    1 galaretka truskawkowa

    DODATKOWO:

    sok z dwóch pomarańczy + 150 ml wody do nasączenia biszkoptu
    3-4 łyżki dżemu truskawkowego
Wystaw ocenę:

4.49 (180 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort z truskawkami i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT:
    Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Gdy piana będzie sztywna, dodawać stopniowo cukier, cały czas miksując. Następnie dodać po jednym żółtku. Na końcu do masy dodać przesianą mąkę z budyniami i proszkiem do pieczenia. Wszystko delikatnie lecz dokładnie wymieszać łyżką.
    Masę wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 40-45 minut w 170 stopniach.
    Upieczony i wystudzony biszkopt przekroić na trzy blaty.
  • 2. MASY:
    Galaretkę przygotować w 200 ml gorącej wody odstawić do wystygnięcia.
    Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z śmietan fixem, cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Masę podzielić na pół.
    Dolny biszkopt nasączyć sokiem z pomarańczy wymieszanym z wodą. Rozsmarować na nim podgrzany dżem truskawkowy. Na dżemie poukładać połówki oczyszczonych truskawek, przykryć połową ubitej śmietany, przykryć drugim biszkoptem. Nasączyć.
    Drugą połowę ubitej śmietany zmiksować z tężejącą galaretką truskawkową. Masę rozsmarować na biszkopcie, przykryć trzecim biszkoptem i ten także nasączyć. Tort wstawić do lodówki na co najmniej godzinę do schłodzenia.
  • 3. WIERZCH I DEKORACJA:
    Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z śmietan fixem i cukrami. Posmarować cienko wierzch tortu, a na brzegi wycisnąć dekoracyjne rozetki (będą barierą dla galaretki).
    Truskawki oczyścić, pokroić w plastry, poukładać na wierzchu tortu. Zalać tężejącą galaretką.
    Boki tortu posmarować pozostałą śmietaną. Ja dodałam do niej różowy barwnik spożywczy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować