Sernik pieczony z malinami i bitą śmietaną

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Ten kremowy i rozpływający się w ustach serniczek upiekłam na naszą rocznicę ślubu. Mężowi i córce bardzo posmakował :)
Słodki smak ciasta doskonale współgra tu z kwaskowymi malinami :)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Spód:
    225 g herbatników kakaowych
    100 g rozpuszczonego masła

    Sernik:
    (składniki w temp. pokojowej)
    1 kg serka z wiadereczka
    1 szkl cukru
    1 budyń śmietankowy/waniliowy
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka esencji waniliowej
    2 jajka

    ok 300 g malin
    400 ml śmietanki 30%
    śmietan-fix
    2-3 łyżki cukru pudru
    kilka kropel esencji waniliowej
    liofilizowane maliny w proszku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki

Sernik pieczony z malinami i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód: herbatniki bardzo drobno pokruszyć, wymieszać z rozpuszczonym masłem. Dno tortownicy (śr. 24cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać ciasteczka, wyrównać i przyklepać. Wstawić do lodówki na pół godziny.

    Sernik: W misie utrzeć wszystkie składniki na sernik, tylko do połączenia. Wylać na schłodzony ciasteczkowy spód. Sernik równomiernie posypać malinami i wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Piec ok 35-40 minut (do ścięcia wierzchu). Studzić pół godziny przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wyjąć z piekarnika, ostudzić i schłodzić kilka godzin w lodówce.

    Zimną śmietankę ubić z cukrem pudrem i smietan-fixem oraz esencją waniliową. Wyłożyć na schłodzony sernik. Ciasto posypać proszkiem malinowym, ewentualnie startą czekoladą.

Porady

Można użyć mrożonych malin. Sernik najlepiej podawać mocno schłodzony.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować