Biszkopt z truskawkami i bitą śmietaną

4.48 (165 ocen)

  • 3 godz.

Najlepsze ciasto z truskawkami, czekam cały rok żeby je zrobić ze świeżymi owocami.

  • 3 godz.

Składniki:

  • *biszkopt*
    - 6 jajek
    - pół szklanki mąki pszennej
    - pół szklanki mąki ziemniaczanej
    - szklanka cukru
    - płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    - szczypta soli

    *krem śmietanowy*
    - 2 kubki śmietany 36% (jeden kubek ma 200 g)
    - galaretka (u mnie ananasowa)
    - szklanka wody
    - 3 łyżki cukru
    - 1 kg truskawek

    *dodatkowo*
    - 2 galaretki truskawkowe
    - litr wody
Wystaw ocenę:

4.48 (165 ocen)

Biszkopt z truskawkami i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier i dalej ubijamy. Do piany dodajemy na zmianę mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i żółtka, mieszamy delikatnie łyżką lub mikserem na najmniejszych obrotach. Ciasto wylewamy na blachę, pieczemy przez 20 minut w temp. 160-170 stopni. Studzimy.
  • 2. Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody i studzimy. Ubijamy śmietanę, dodajemy do niej cukier. Cały czas ubijając dolewamy do niej przestudzoną galaretkę, małym ciurkiem i cały czas ubijając. Na końcu wrzucamy umyte truskawki (większe można na pół przekroić), mieszamy delikatnie łyżką, masę wykładamy na biszkopt. Wkładamy do lodówki i czekamy aż masa się zsiądzie. Następnie wylewamy na masę 2 przestudzone galaretki, rozpuszczone wcześniej w litrze wody (lub takiej ilości wody jaka jest w przepisie na opakowaniu galaretki, moje galaretki były na pół litra wody jedna). Wkładamy blachę do lodówki i czekamy aż galaretki się zsiądą.

Porady

Nie smarujemy niczym blachy do pieczenia biszkoptu. Po upieczeniu nie wyciągamy biszkoptu z blachy i nie odcinamy brzegów. Dzięki temu śmietana nie spłynie z ciasta. Blacha 39x24

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Bita śmietana Galaretka Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować