Biszkopt z truskawkami i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier i dalej ubijamy. Do piany dodajemy na zmianę mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i żółtka, mieszamy delikatnie łyżką lub mikserem na najmniejszych obrotach. Ciasto wylewamy na blachę, pieczemy przez 20 minut w temp. 160-170 stopni. Studzimy.
2.Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody i studzimy. Ubijamy śmietanę, dodajemy do niej cukier. Cały czas ubijając dolewamy do niej przestudzoną galaretkę, małym ciurkiem i cały czas ubijając. Na końcu wrzucamy umyte truskawki (większe można na pół przekroić), mieszamy delikatnie łyżką, masę wykładamy na biszkopt. Wkładamy do lodówki i czekamy aż masa się zsiądzie. Następnie wylewamy na masę 2 przestudzone galaretki, rozpuszczone wcześniej w litrze wody (lub takiej ilości wody jaka jest w przepisie na opakowaniu galaretki, moje galaretki były na pół litra wody jedna). Wkładamy blachę do lodówki i czekamy aż galaretki się zsiądą.
Porady
Nie smarujemy niczym blachy do pieczenia biszkoptu. Po upieczeniu nie wyciągamy biszkoptu z blachy i nie odcinamy brzegów. Dzięki temu śmietana nie spłynie z ciasta.
Blacha 39x24
Komentarze