Biszkopt z bitą śmietaną i truskawkami

  • wyświetlono: 20647 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 1

Pyszny i lekki biszkopt przełożony bitą śmietana ze słodkimi truskawkami i galaretką to idealny deser na niedzielne spotkanie w gronie rodzinnym.

magiakuchenna

Składniki

Biszkopt:

5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
tortownica 20-22 cm

Krem:

1litr śmietany kremówki
3 łyżeczki żelatyny spożywczej
3-4 łyżki cukru pudru
1/6 szklanki wrzątku

Przybranie:

truskawki
2 galaretki truskawkowe
2 szklanki gorącej wody

Sposób przygotowania przepisu:

Biszkopt z bitą śmietaną i truskawkami

  • 1. Biszkopt::
    Białka oddzielić od żółtek,ubić na sztywną pianę.Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier,dalej ubijając.Dodawać po kolei żółtka,nadal ubijając .Mąki wymieszać,przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta(najlepiej łyżką).Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia,boków niczym nie smarować.Wyłożyć ciasto.Piec w temperaturze 160-170 stopni około 30-40 minut (lub dłużej,do tzw.suchego patyczka).Gorące ciasto wyjąć z piekarnika,i z wysokości około 60 cm opuścić na podłogę(w formie,trzeba nią uderzyć żeby dość mocno pukło. Ja opuszczam na dywanik w holu:).) !!!Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia.Całkowicie wystudzić.


    Uwaga: boki biszkoptu oddzielać
    nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie ostudzony.
  • Biszkopt z bitą śmietaną i truskawkami2. Żelatynę rozpuszczamy dokładnie we wrzątku. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, dalej ubijamy. Następnie dodajemy cieniutkim strumyczkiem, (cały czas miksując) całkowicie wystudzoną ale jeszcze płynną żelatynę. Jeśli w międzyczasie okaże się że żelatyna nam stężała, wystarczy lekko ją ogrzać by przywrócić do stanu płynnego, ale tak by nie była zbyt ciepła, bo wówczas śmietana popłynie.Biszkopt przekrawamy na pól nasączamy,przekładamy bitą śmietaną a na wierzchu układamy truskawki i wkładamy do lodówki do zastygnięcia.
  • 3. W międzyczasie rozpuszczamy galaretki i studzimy ,gdy zacznie tężeć wylewamy na truskawki i z powrotem wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciegalaretkaTruskawkibiszkoptbita śmietana

Komentarze

Podobne przepisy

Biszkopt z truskawkowym musem i bitą śmietaną

Dodane przez: ewasylwia

Biszkopt z truskawkowym musem i bitą śmietaną

Choć użyłam mrożonych truskawek,...

Tort z bitą śmietaną i truskawkami

Dodane przez: RedakcjaPP

Tort z bitą śmietaną i truskawkami

Lekki, nie za słodki i bardzo efektowny....

Tort z truskawkami i bitą śmietaną

Dodane przez: beetle

Tort z truskawkami i bitą śmietaną

Klasyczny i przez większość uwielbiany....

tort

Dodane przez: PolskaGotuje

Czekoladowy tort z truskawkami i bitą śmietaną

Biszkopt mocno czekoladowy, choć...

Mleczne gofry z truskawkami i bitą śmietaną

Dodane przez: agarybak76

Mleczne gofry z truskawkami i bitą śmietaną

Gofry udoskonaliłam mlekiem w proszku,...

Czekoladowa Pavlova z bitą śmietaną i truskawkami

Dodane przez: Ola1984

Czekoladowa Pavlova z bitą śmietaną i truskawkami

Obłędnie pyszna beza czekoladowa...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE