Biszkopt z bitą śmietaną i truskawkami

5 (164 ocen)

Pyszny i lekki biszkopt przełożony bitą śmietana ze słodkimi truskawkami i galaretką to idealny deser na niedzielne spotkanie w gronie rodzinnym.

Składniki:

  • Biszkopt:

    5 jajek
    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    tortownica 20-22 cm

    Krem:

    1litr śmietany kremówki
    3 łyżeczki żelatyny spożywczej
    3-4 łyżki cukru pudru
    1/6 szklanki wrzątku

    Przybranie:

    truskawki
    2 galaretki truskawkowe
    2 szklanki gorącej wody
Wystaw ocenę:

5 (164 ocen)

Biszkopt z bitą śmietaną i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt::
    Białka oddzielić od żółtek,ubić na sztywną pianę.Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier,dalej ubijając.Dodawać po kolei żółtka,nadal ubijając .Mąki wymieszać,przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta(najlepiej łyżką).Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia,boków niczym nie smarować.Wyłożyć ciasto.Piec w temperaturze 160-170 stopni około 30-40 minut (lub dłużej,do tzw.suchego patyczka).Gorące ciasto wyjąć z piekarnika,i z wysokości około 60 cm opuścić na podłogę(w formie,trzeba nią uderzyć żeby dość mocno pukło. Ja opuszczam na dywanik w holu:).) !!!Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia.Całkowicie wystudzić.


    Uwaga: boki biszkoptu oddzielać
    nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie ostudzony.
  • Biszkopt z bitą śmietaną i truskawkami 2. Żelatynę rozpuszczamy dokładnie we wrzątku. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, dalej ubijamy. Następnie dodajemy cieniutkim strumyczkiem, (cały czas miksując) całkowicie wystudzoną ale jeszcze płynną żelatynę. Jeśli w międzyczasie okaże się że żelatyna nam stężała, wystarczy lekko ją ogrzać by przywrócić do stanu płynnego, ale tak by nie była zbyt ciepła, bo wówczas śmietana popłynie.Biszkopt przekrawamy na pól nasączamy,przekładamy bitą śmietaną a na wierzchu układamy truskawki i wkładamy do lodówki do zastygnięcia.
  • 3. W międzyczasie rozpuszczamy galaretki i studzimy ,gdy zacznie tężeć wylewamy na truskawki i z powrotem wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Bita śmietana Galaretka Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować