tarta ze szpinakiem, kurczakiem i serem feta

4.5 (141 ocen)

  • 20 min

Szybka i pyszna tarta. Smakuje każdemu!

  • 20 min

Składniki:

  • składniki na ciasto kruche:
    - 250g mąki pszennej
    - 150g masła (schłodzonego)
    - 1 łyżka gęstej śmietany
    - 1 łyżeczka soli
    - 1 jajko

    składniki na nadzienie:
    - 300g świeżego szpinaku
    - pierś z kurczaka
    - 200g sera feta
    - 2 ząbki czosnku
    - łyżka oliwy z oliwek
    - sól, pieprz

    składniki na sos beszamelowy:
    - 2 łyżki mąki
    - 2 łyżki masła
    - 2,5 szklanki mleka
    - pieprz, sól
    - gałka muszkatołowa
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Tarty Sos beszamelowy

Tarta ze szpinakiem, kurczakiem i serem feta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto kruche 1. Sposób przygotowania ciasta:
    Wszystkie składniki przełożyć do miski i wyrobić dokładnie. W razie gdyby ciasto było zbyt kruche można dodać ciepłej wody (ja dodałam 3 łyżki). Ciasto należy wyrabiać ok 15 minut wtedy będzie naprawdę puszyste. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i wsadzić do lodówki na minimum 30 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Ciasto rozwałkować na koło o średnicy trochę większej niż średnica foremki. Nadmiar ciasta odciąć, wyrównać brzegi i nakłuć spód widelcem.
  • nadzienie 2. Sposób przygotowania nadzienia:
    Szpinak przelać wrzątkiem na sitku. Po przestygnięciu bardzo dobrze odcisnąć z wody. Kurczaka posypać solą i pieprzem, pokroić w kostkę i odsmażyć lekko na oliwie, tak by tylko zabielił się z każdej strony, dalej już będzie dochodził w piekarniku. Szpinak poddusić z czosnkiem na maśle. Ser feta pokroić w kostkę.
  • sos beszamelowy 3. Sposób przygotowania sosu:
    Na wolnym ogniu rozpuścić masło, pilnując by się nie przypaliło. Następnie pomału wsypywać mąkę cały czas mieszając, uważając by nie porobiły się grudki. Gdy masa będzie już gładka wlać powoli zimne mleko (cały czas mieszając wszystko, by połączyło się ze sobą), doprawić sos do smaku i podgrzać go na wolnym ogniu aż zgęstnieje do konsystencji śmietany. Nie wolno dopuścić do zagotowania się sosu!
  • nadzienie 4. Na ciasto wyłożyć szpinak, następnie podpieczonego kurczaka i ser feta. Wszystko zalać ciepłym sosem beszamelowym.
  • tarta 5. Na wierzchu można ułożyć kratkę z pasków kruchego ciasta. Tartę piec w temperaturze 180ºC przez około 30 minut, do momentu aż wierzch się zarumieni.
  • gotowa tarta 6. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Sery Szpinak Pierś z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować