tarta ze szpinakiem, kurczakiem i serem feta

  • wyświetlono: 11657 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Szybka i pyszna tarta. Smakuje każdemu!

świat_w_kuchni_wg_Ewy
  • 20min

Składniki

składniki na ciasto kruche:
- 250g mąki pszennej
- 150g masła (schłodzonego)
- 1 łyżka gęstej śmietany
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko

składniki na nadzienie:
- 300g świeżego szpinaku
- pierś z kurczaka
- 200g sera feta
- 2 ząbki czosnku
- łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz

składniki na sos beszamelowy:
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- 2,5 szklanki mleka
- pieprz, sól
- gałka muszkatołowa

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

tarta ze szpinakiem, kurczakiem i serem feta

  • ciasto kruche1. Sposób przygotowania ciasta:
    Wszystkie składniki przełożyć do miski i wyrobić dokładnie. W razie gdyby ciasto było zbyt kruche można dodać ciepłej wody (ja dodałam 3 łyżki). Ciasto należy wyrabiać ok 15 minut wtedy będzie naprawdę puszyste. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i wsadzić do lodówki na minimum 30 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Ciasto rozwałkować na koło o średnicy trochę większej niż średnica foremki. Nadmiar ciasta odciąć, wyrównać brzegi i nakłuć spód widelcem.
  • nadzienie2. Sposób przygotowania nadzienia:
    Szpinak przelać wrzątkiem na sitku. Po przestygnięciu bardzo dobrze odcisnąć z wody. Kurczaka posypać solą i pieprzem, pokroić w kostkę i odsmażyć lekko na oliwie, tak by tylko zabielił się z każdej strony, dalej już będzie dochodził w piekarniku. Szpinak poddusić z czosnkiem na maśle. Ser feta pokroić w kostkę.
  • sos beszamelowy3. Sposób przygotowania sosu:
    Na wolnym ogniu rozpuścić masło, pilnując by się nie przypaliło. Następnie pomału wsypywać mąkę cały czas mieszając, uważając by nie porobiły się grudki. Gdy masa będzie już gładka wlać powoli zimne mleko (cały czas mieszając wszystko, by połączyło się ze sobą), doprawić sos do smaku i podgrzać go na wolnym ogniu aż zgęstnieje do konsystencji śmietany. Nie wolno dopuścić do zagotowania się sosu!
  • nadzienie4. Na ciasto wyłożyć szpinak, następnie podpieczonego kurczaka i ser feta. Wszystko zalać ciepłym sosem beszamelowym.
  • tarta5. Na wierzchu można ułożyć kratkę z pasków kruchego ciasta. Tartę piec w temperaturze 180ºC przez około 30 minut, do momentu aż wierzch się zarumieni.
  • gotowa tarta6. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tartaKurczakszpinakser fetapiersi z kurczakaSOS BESZAMELOWYtarta mięsna
 

Komentarze

Podobne przepisy

Tarta szpinakowa niebieskim serem

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Tarta ze szpinakiem i niebieskim serem

Pyszna tarta o wyrazistym smaku.

tarta ze szpinakiem

Dodane przez: capri

tarta ze szpinakiem i kurczakiem

Przepyszna, delikatna, jednak baaardzo...

tarta z ciasta francusk.

Dodane przez: Neblina36

Tarta ze szpinakiem,serem pleśniowym i jajkiem

Wyśmienita fuzja smaków.Ser pleśniowy,pieczarki,jajko,pomidory,świeży...

Tarta pokrojona na porcje

Dodane przez: lovecooking

Tarta ze szpinakiem z serem gorgonzolą oraz...

Prosta do przygotowania tarta,...

Tarta z cukinią i serem feta

Dodane przez: MonaLiza

Tarta z cukinią i serem feta

Krucha tarta z cukinią i pomidorem...

Tarta ze szpinakiem

Dodane przez: nataliaa92

Tarta ze szpinakiem i kurczakiem - najlepsza!

Coś dla miłośników szpinaku......