Szybki, prosty gulasz, który zawiera solidną porcję mięsa i warzyw. Gulasz przygotowany z mięsa wołowego oraz z warzyw: cebuli, dyni, marchewki, ziemniaków i pomidorów. Przyprawiony aromatycznymi ziołami i ostrym ketchupem. Do gulaszu użyłam również przyprawy czarnuszka. Czarnuszka siewna znana już była w starożytności. Ma liczne właściwości zdrowotne.
Użytkownik Patusia
w dniu 28.12.2016 21:28 opublikował przepis:
Rolada może być serwowana zarówno na ciepło jak i na zimno. Do masy serowej dodałam koncentrat pomidorowy dzięki temu uzyskałam lekki pomidorowy posmak oraz ciekawe kolorystyczne zestawienie
Użytkownik Patusia
w dniu 23.12.2016 07:54 skomentował:
Torcik z wykorzystaniem wiśni z nalewki. Biszkopty kakaowo - czekoladowe świetnie komponują się z masą czekoladową i owocami. Tort udekorowałam polewą i wiśniami kandyzowanymi.
Użytkownik Patusia
w dniu 21.12.2016 22:01 opublikował przepis:
Ekspresowe ciasteczka korzenne z miętą. Ciasteczka przypominają pierniczki, są mięciutkie i puszyste. Udekorowane miętowym lukrem kuszą wyglądem i zapachem. Ja użyłam ekstraktu z mięty, jest bardzo wydajny, wystarczy pół łyżeczki, by potrawy nabrały intensywnie miętowego smaku.
Użytkownik Patusia
w dniu 21.12.2016 21:55 opublikował przepis:
Piernik jest mocno czekoladowy, do masy dodajemy tabliczkę gorzkiej czekolady. Piernik przypomina ciasto brownie i jest bardzo smaczny. Wierzch dodatkowo oblewamy polewą czekoladową,
Użytkownik Patusia
w dniu 27.05.2016 09:26 opublikował przepis:
Puszyste ciasto kakaowe ze słodkim kremem śmietankowym z dodatkiem wanilii - nie sposób im się oprzeć. Doskonałe na deser, do kawy i na domowe uroczystości.
Użytkownik Patusia
w dniu 13.02.2016 14:12 opublikował przepis:
Szybki sernik na zimno z truskawkami. Ciasto zwane jest również chatką Puchatka lub chatką Baby Jagi i najczęściej zamiast różowej masy przygotowuje się masę kakaową.
Użytkownik Patusia
w dniu 13.02.2016 14:08 opublikował przepis:
Danie bezmięsne, ale pożywne i sycące. Idealne połączenie szpinaku z serem feta, do tego odrobina pieczarek i suszonych pomidorów. Całość dopełniają chrupiące orzechy i aromatyczny sos pomidorowy. Polecam!
Użytkownik Patusia
w dniu 08.11.2015 08:18 opublikował przepis:
Patisony to odmiana dyni zwyczajnej, pochodząca z Ameryki Północnej. Nadają się do duszenia, smażenia, do gulaszy, leczo, ale również do sałatek i do marynowania. Można je również faszerować po wydrążeniu gniazd nasiennych
Użytkownik Patusia
w dniu 02.09.2015 18:38 skomentował:
Amerykańskie bułeczki w słodkiej i lepkiej karmelowej glazurze. Stąd nazwa tych bułeczek - sticky (lepkie). Całość obsypana jest chrupiącymi orzechami. Bułeczki w środku wypełnione są cynamonem, co nadaje im wspaniałego aromatu.
Użytkownik Patusia
w dniu 09.02.2015 22:50 opublikował przepis:
By wykonać to ciasto musimy najpierw upiec ciasto czerwone, z którego wycinamy serca, a następnie przygotowujemy ciasto jasne. Wycięte serca układamy na jasnym cieście i całość razem pieczemy.
Użytkownik Patusia
w dniu 19.01.2015 17:10 opublikował przepis:
Schab w lekko słodkim sosie morelowym, doprawiony na ostro curry i kurkumą. Danie szybkie i proste, najlepiej skomponuje się z ryżem. Zamiast schabu można użyć piersi z kurczaka lub indyka.
Użytkownik Patusia
w dniu 19.01.2015 17:01 opublikował przepis:
Pyszny, wilgotny i aromatyczny schab z bakaliami. Bakalie marynujemy w winie, dzięki temu są miękkie i dodają potrawie smaku. Mięso najlepiej smakuje na zimno, można je piec w rękawie do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym. Pieczone dłużej w niższej temperaturze mięso nie wysusza się, jest kruche.
Użytkownik Patusia
w dniu 09.12.2014 22:07 opublikował przepis:
Pomarańczowe babeczki z kawałkami czekolady i kremem czekoladowym w sam raz na świąteczny stół. Do babeczek najlepiej wykorzystać świeżo wyciskany sok z pomarańczy, będą bardzo aromatyczne i pachnące.
Użytkownik Patusia
w dniu 25.11.2014 17:21 opublikował przepis:
Zapiekanka w formie ciasta, pieczona w tortownicy. Zapiekanka pięknie się prezentuje, jest również bardzo smaczna. Makaron w sosie pomidorowym z ziołowym serkiem topionym i parmezanem. Danie można wzbogacić o mięso. Można wykorzystać inne kształty makaronu, a zamiast cukinii użyc bakłażana
Użytkownik Patusia
w dniu 25.11.2014 17:15 opublikował przepis:
Pyszne, sycące danie jednogarnkowe. Gulasz wieprzowy z marchewką, porem i makaronem w gęstym, pomidorowym sosie z nutką ziołową. Gulasz jest lekko słodki, imbir i ocet nadają mu jednak wyrazistości. Danie aromatyczne i rozgrzewające.
Użytkownik Patusia
w dniu 26.10.2014 19:37 opublikował przepis:
Kapusta zapiekana ze śmietaną idealnie sprawdzi się jako dodatek do mięs. Potrawę możemy wzbogacić o posiekany koperek, a zamiast kapusty białej możemy wykorzystać kapustę kiszoną. Aktualnie kapusta jest tania, wiec zachęcam do wypróbowania.
Użytkownik Patusia
w dniu 26.10.2014 19:33 opublikował przepis:
Makaron w kokosowym sosie curry z pysznym, słodkim mango. Sos jest lekko pikantny, z dodatkiem chili, mleczko nadaje mu delikatnego, kremowego smaku. Mango jest nazywane owocem bogów, ma ciekawy smak i piękny zapach. Zawiera wiele cennych składników, mikroelementów i witamin.
Użytkownik Patusia
w dniu 19.10.2014 20:33 opublikował przepis:
Kolejna propozycja makaronowa. Kurczak marynowany w przyprawie gyros podany w sosie śmietanowym z brokułami. Przyprawa nadaje mięsu nieco ostrzejszy smak, który świetnie komponuje się z łagodnym sosem. Makaron w kształcie kokardek pięknie prezentuje się na talerzu. Polecam!
Użytkownik Patusia
w dniu 30.09.2014 13:56 opublikował przepis:
Smorodinówka czyli nalewka z czarnej porzeczki pochodzi z Kresów Wschodnich, gdzie porzeczka nazywana była "smorodiną". Przygotowujemy ją latem, gdy owoce porzeczki są dojrzałe. Nalewka ma korzystne działanie w zaburzeniach trawienia, nieżycie górnych dróg oddechowych i bólu gardła.
Użytkownik Patusia
w dniu 30.09.2014 13:51 opublikował przepis:
Fasolka szparagowa duszona z cebulą i marchewką w sosie pomidorowym (u mnie lekko pikantna, bo z dodatkiem Tabasco). Pyszny smak lata, który można będzie poczuć zimą :)
Użytkownik Patusia
w dniu 23.09.2014 21:13 opublikował przepis:
Z nowości z mojej spiżarce w tym roku pojawił się sok z mięty. Idealnie gasi pragnienie w gorący dzień, nadaje się do rozpuszczania w wodzie, do herbaty, deserów lub do drinków. Mięta łagodzi dolegliwości żołądkowe, udrażnia drogi oddechowe, działa uspokajająco, uśmierza ból i odświeża oddech.
Użytkownik Patusia
w dniu 23.09.2014 21:04 opublikował przepis:
Smak szarlotki zamknięty z małym ciasteczku. Tak bym te ciasteczka opisała. Pyszne i kruche z plasterkami jabłek w środku. Jabłka można oprószyć cynamonem i cukrem jeśli nie są zbyt słodkie. Ciasta nie trzeba schładzać więc ciasteczka są ekspresowe w wykonaniu.
Użytkownik Patusia
w dniu 23.09.2014 20:59 opublikował przepis: