Patusia

Patusia

Maków Podhalański

Obserwujących: 0

 
Wiadomość
Użytkownik Patusia w dniu 05.07.2017 20:53 opublikował przepis:

Gulasz z dynią i czarnuszką

Szybki, prosty gulasz, który zawiera solidną porcję mięsa i warzyw. Gulasz przygotowany z mięsa wołowego oraz z warzyw: cebuli, dyni, marchewki, ziemniaków i pomidorów. Przyprawiony aromatycznymi ziołami i ostrym ketchupem. Do gulaszu użyłam również przyprawy czarnuszka. Czarnuszka siewna znana już była w starożytności. Ma liczne właściwości zdrowotne.
Użytkownik Patusia w dniu 28.12.2016 21:28 opublikował przepis:

Serowa rolada z kurczakiem i szpinakiem

Rolada może być serwowana zarówno na ciepło jak i na zimno. Do masy serowej dodałam koncentrat pomidorowy dzięki temu uzyskałam lekki pomidorowy posmak oraz ciekawe kolorystyczne zestawienie
Użytkownik Patusia w dniu 23.12.2016 07:54 skomentował:

Tort czekoladowo - wiśniowy

Użytkownik Patusia w dniu 21.12.2016 22:28 opublikował przepis:

Tort czekoladowo - wiśniowy

Torcik z wykorzystaniem wiśni z nalewki. Biszkopty kakaowo - czekoladowe świetnie komponują się z masą czekoladową i owocami. Tort udekorowałam polewą i wiśniami kandyzowanymi.
Użytkownik Patusia w dniu 21.12.2016 22:01 opublikował przepis:

Ciasteczka korzenne z miętą

Ekspresowe ciasteczka korzenne z miętą. Ciasteczka przypominają pierniczki, są mięciutkie i puszyste. Udekorowane miętowym lukrem kuszą wyglądem i zapachem. Ja użyłam ekstraktu z mięty, jest bardzo wydajny, wystarczy pół łyżeczki, by potrawy nabrały intensywnie miętowego smaku.
Użytkownik Patusia w dniu 21.12.2016 21:55 opublikował przepis:

Piernik z czekoladą w białej polewie

Piernik jest mocno czekoladowy, do masy dodajemy tabliczkę gorzkiej czekolady. Piernik przypomina ciasto brownie i jest bardzo smaczny. Wierzch dodatkowo oblewamy polewą czekoladową,
Użytkownik Patusia w dniu 27.05.2016 09:26 opublikował przepis:

Babeczki a la wuzetka

Puszyste ciasto kakaowe ze słodkim kremem śmietankowym z dodatkiem wanilii - nie sposób im się oprzeć. Doskonałe na deser, do kawy i na domowe uroczystości.
Użytkownik Patusia w dniu 13.02.2016 14:12 opublikował przepis:

Sernik z truskawkami na zimno

Szybki sernik na zimno z truskawkami. Ciasto zwane jest również chatką Puchatka lub chatką Baby Jagi i najczęściej zamiast różowej masy przygotowuje się masę kakaową.
Użytkownik Patusia w dniu 13.02.2016 14:08 opublikował przepis:

Cannelloni ze szpinakiem, fetą i orzechami

Danie bezmięsne, ale pożywne i sycące. Idealne połączenie szpinaku z serem feta, do tego odrobina pieczarek i suszonych pomidorów. Całość dopełniają chrupiące orzechy i aromatyczny sos pomidorowy. Polecam!
Użytkownik Patusia w dniu 08.11.2015 08:18 opublikował przepis:

Schab pod pierzynką

Soczyste mięso pod warzywno - serową pierzynką.
Użytkownik Patusia w dniu 08.11.2015 08:06 opublikował przepis:

Tarta z pieczarkami, szynką i porem

Farsz idealnie komponuje się z kruchym ciastem.
Użytkownik Patusia w dniu 30.09.2015 15:13 opublikował przepis:

Ciasto drożdżowe z jagodami

Wysokie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Kruszonce możemy nadać lekko orzechowy smak zamieniając połowę mąki na zmielone orzechy włoskie.
Użytkownik Patusia w dniu 30.09.2015 15:09 opublikował przepis:

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną

Lekkie i szybkie danie, a przy tym sycące.
Użytkownik Patusia w dniu 30.09.2015 15:01 opublikował przepis:

Patisony faszerowane

Patisony to odmiana dyni zwyczajnej, pochodząca z Ameryki Północnej. Nadają się do duszenia, smażenia, do gulaszy, leczo, ale również do sałatek i do marynowania. Można je również faszerować po wydrążeniu gniazd nasiennych

Użytkownik Patusia w dniu 02.09.2015 18:38 skomentował:

Nalewka aptekarska (cytrynowa)

Użytkownik Patusia w dniu 13.05.2015 10:32 opublikował przepis:

Tarta czekoladowa z truskawkami

Mocno czekoladowa tarta na kruchym spodzie z owocami. Zamiast truskawek możemy wykorzystać inne sezonowe owoce: maliny, porzeczki lub mieszać owoce.
Użytkownik Patusia w dniu 28.03.2015 12:00 opublikował przepis:

Pasztet drobiowy z żurawiną

Pasztet delikatny, wilgotny, daje się rozsmarować na kanapce. Warto używać mieszanych mięs do pasztetu, smakują wtedy najlepiej.
Użytkownik Patusia w dniu 09.02.2015 23:07 opublikował przepis:

Sałatka ryżowa z fasolą i tuńczykiem

Szybka i sycąca sałatka z ryżem, tuńczykiem i czerwoną fasolą. Cebula nadaje ostrości, a majeranek aromatu.
Użytkownik Patusia w dniu 09.02.2015 23:02 opublikował przepis:

Sticky buns czyli bułeczki w karmelu

Amerykańskie bułeczki w słodkiej i lepkiej karmelowej glazurze. Stąd nazwa tych bułeczek - sticky (lepkie). Całość obsypana jest chrupiącymi orzechami. Bułeczki w środku wypełnione są cynamonem, co nadaje im wspaniałego aromatu.
Użytkownik Patusia w dniu 09.02.2015 22:50 opublikował przepis:

Ciasto z sercem

By wykonać to ciasto musimy najpierw upiec ciasto czerwone, z którego wycinamy serca, a następnie przygotowujemy ciasto jasne. Wycięte serca układamy na jasnym cieście i całość razem pieczemy.
Użytkownik Patusia w dniu 19.01.2015 17:10 opublikował przepis:

Schab w sosie morelowym

Schab w lekko słodkim sosie morelowym, doprawiony na ostro curry i kurkumą. Danie szybkie i proste, najlepiej skomponuje się z ryżem. Zamiast schabu można użyć piersi z kurczaka lub indyka.
Użytkownik Patusia w dniu 19.01.2015 17:01 opublikował przepis:

Tort cappuccino

Kakaowy biszkopt, kokosowe ciasto i masa cappuccino z białą czekoladą.
Użytkownik Patusia w dniu 19.01.2015 16:49 opublikował przepis:

Schab z bakaliami

Pyszny, wilgotny i aromatyczny schab z bakaliami. Bakalie marynujemy w winie, dzięki temu są miękkie i dodają potrawie smaku. Mięso najlepiej smakuje na zimno, można je piec w rękawie do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym. Pieczone dłużej w niższej temperaturze mięso nie wysusza się, jest kruche.
Użytkownik Patusia w dniu 09.12.2014 22:07 opublikował przepis:

Babeczki pomarańczowo - czekoladowe

Pomarańczowe babeczki z kawałkami czekolady i kremem czekoladowym w sam raz na świąteczny stół. Do babeczek najlepiej wykorzystać świeżo wyciskany sok z pomarańczy, będą bardzo aromatyczne i pachnące.
Użytkownik Patusia w dniu 25.11.2014 17:21 opublikował przepis:

Ciasto makaronowe z cukinią

Zapiekanka w formie ciasta, pieczona w tortownicy. Zapiekanka pięknie się prezentuje, jest również bardzo smaczna. Makaron w sosie pomidorowym z ziołowym serkiem topionym i parmezanem. Danie można wzbogacić o mięso. Można wykorzystać inne kształty makaronu, a zamiast cukinii użyc bakłażana
Użytkownik Patusia w dniu 25.11.2014 17:15 opublikował przepis:

Nalewka aptekarska (cytrynowa)

Nalewka zwana jest aptekarską lub nalewką farmaceutów, gdyż uważana jest za lek na niestrawność.
Użytkownik Patusia w dniu 09.11.2014 20:04 opublikował przepis:

Gulasz wieprzowy z makaronem

Pyszne, sycące danie jednogarnkowe. Gulasz wieprzowy z marchewką, porem i makaronem w gęstym, pomidorowym sosie z nutką ziołową. Gulasz jest lekko słodki, imbir i ocet nadają mu jednak wyrazistości. Danie aromatyczne i rozgrzewające.
Użytkownik Patusia w dniu 26.10.2014 19:37 opublikował przepis:

Kapusta zapiekana ze śmietaną

Kapusta zapiekana ze śmietaną idealnie sprawdzi się jako dodatek do mięs. Potrawę możemy wzbogacić o posiekany koperek, a zamiast kapusty białej możemy wykorzystać kapustę kiszoną. Aktualnie kapusta jest tania, wiec zachęcam do wypróbowania.
Użytkownik Patusia w dniu 26.10.2014 19:33 opublikował przepis:

Makaron w kokosowym sosie curry z mango

Makaron w kokosowym sosie curry z pysznym, słodkim mango. Sos jest lekko pikantny, z dodatkiem chili, mleczko nadaje mu delikatnego, kremowego smaku. Mango jest nazywane owocem bogów, ma ciekawy smak i piękny zapach. Zawiera wiele cennych składników, mikroelementów i witamin.
Użytkownik Patusia w dniu 19.10.2014 20:33 opublikował przepis:

Kokardki w sosie śmietanowym z kurczakiem i brokułami

Kolejna propozycja makaronowa. Kurczak marynowany w przyprawie gyros podany w sosie śmietanowym z brokułami. Przyprawa nadaje mięsu nieco ostrzejszy smak, który świetnie komponuje się z łagodnym sosem. Makaron w kształcie kokardek pięknie prezentuje się na talerzu. Polecam!
Użytkownik Patusia w dniu 30.09.2014 13:56 opublikował przepis:

Nalewka z czarnej porzeczki

Smorodinówka czyli nalewka z czarnej porzeczki pochodzi z Kresów Wschodnich, gdzie porzeczka nazywana była "smorodiną". Przygotowujemy ją latem, gdy owoce porzeczki są dojrzałe. Nalewka ma korzystne działanie w zaburzeniach trawienia, nieżycie górnych dróg oddechowych i bólu gardła.
Użytkownik Patusia w dniu 30.09.2014 13:51 opublikował przepis:

Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym do słoików

Fasolka szparagowa duszona z cebulą i marchewką w sosie pomidorowym (u mnie lekko pikantna, bo z dodatkiem Tabasco). Pyszny smak lata, który można będzie poczuć zimą :)
Użytkownik Patusia w dniu 23.09.2014 21:13 opublikował przepis:

Sok miętowy

Z nowości z mojej spiżarce w tym roku pojawił się sok z mięty. Idealnie gasi pragnienie w gorący dzień, nadaje się do rozpuszczania w wodzie, do herbaty, deserów lub do drinków. Mięta łagodzi dolegliwości żołądkowe, udrażnia drogi oddechowe, działa uspokajająco, uśmierza ból i odświeża oddech.
Użytkownik Patusia w dniu 23.09.2014 21:04 opublikował przepis:

Jabłka w szlafroczkach

Smak szarlotki zamknięty z małym ciasteczku. Tak bym te ciasteczka opisała. Pyszne i kruche z plasterkami jabłek w środku. Jabłka można oprószyć cynamonem i cukrem jeśli nie są zbyt słodkie. Ciasta nie trzeba schładzać więc ciasteczka są ekspresowe w wykonaniu.
Użytkownik Patusia w dniu 23.09.2014 20:59 opublikował przepis:

Krem marchewkowo - dyniowy

Klasyczny pomysł na dynię - zupa. Dodatek marchewki nadaje jej słodyczy, całość mocno aromatyczna, z dodatkiem wielu przypraw.

To może cię zainteresować