Pyszna i zdrowa tarta, można ją jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Składniki:
-opakowanie ciasta francuskiego
farsz:
- 500 g fileta z łososia
- 500 g mrożonego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 50 g serka topionego
- 1 łyżka masła
- 80 g sera
sos beszamelowy:
- 30 g masła
- 30 g mąki
- 260 ml mleka
- 1 jajko
- sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
Tarta z łososiem i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łososia gotujemy w osolonej wodzie, studzimy i dzielimy na kawałki.
2.Szpinak dusimy na maśle razem z czosnkiem, dodajemy serek, przyprawiamy solą i pieprzem.
3.Formę do tarty 28 cm wykładamy ciastem francuskim. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy czymś środek (np.groch lub fasola). Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok. 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier z grochem i pieczemy jeszcze ok. 5 minut, aż ciasto się przyrumieni.
4.Przygotowujemy sos. Roztapiamy masło, dodajemy mąkę i smażymy ok. 1 minuty. Dodajemy mleko, i cały czas mieszając gotujemy aż masa zgęstnieje. Zdejmujemy z gazu, doprawiamy solą, pieprzem oraz szczypta gałki muszkatołowej. Gdy sos trochę przestygnie, dodajemy jajko, mieszamy.
5.Na upieczone ciasto francuskie wykładamy łososia oraz szpinak. Zalewamy sosem beszamelowym, posypujemy startym serem. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 30 minut.
Komentarze