Tarta z burakiem naciowym (boćwiną) i twarogiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Tarta z burakiem naciowym (boćwiną) i twarogiem

  • 1 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto
    1 szkl mąki pszennej
    0,5 szk mąki graham
    2 żółtka
    szczypta soli
    pół kostki margaryny lub 125 g masła

    nadzienie
    pęk liści z buraka naciowego ok 10 szt
    pół cebuli
    2-3 ząbki czosnku
    200 g twarogu półtłustego
    200 ml śmietany
    2 białka
    50 g żółtego sera
    sól
    pieprz
    szczypta oregano
    szczypta bazylii
    natka pietruszki
    tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Tarta na słono

Tarta z burakiem naciowym (boćwiną) i twarogiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraka myjemy, osuszamy i siekamy jak szpinak. w głębokiej patelni podsmażamy na tłuszczu posiekaną cebulę i czosnek, dodajemy rozdrobnione liście i dusimy pod przykryciem ok 15 min, następnie odparowujemy nadmiar płynu. odstawiamy do wystudzenia.

    Zagniatamy ciasto z podanych składników i wyklejamy standardową formę do tarty. Podpiekamy ok 14 min.
    W tym czasie przy pomocy blendera rozbijamy śmietanę i białkami i żółtym serem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Buraki wysmażone mieszamy z pokruszonym twarogiem i wykładamy na podpieczonym spodzie a następnie zalewamy masą śmietanową. Zapiekamy ok 30 min .
    Można posypać niewielką ilością żółtego sera.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Botwina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować