Krucha, chrupiąca tarta z delikatnym twarogiem połączonym z wyrazistą cebulką i szczypiorkiem, przykryta warstwą świeżej cukinii z aromatyczną ziołową nutą to moja propozycja sezonowego obiadu.
60 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto:
125g masła
230g mąki pszennej
1 jajko
1/2 łyżeczka soli
1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
masło do wysmarowania formy
Tarta z cukinią i twarogiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Wszystkie składniki ciasta przełożyć do dużej miski, posiekać siekaczką,
a następnie zagnieść na jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na około 30minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką i przełożyć do formy wysmarowanej masłem o wymiarach 35cm x 11cm. Nakłuć widelcem i wstawić do zamrażarki na około 15-20minut. Po tym czasie tartę podpiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 10 minut.
2.Cukinię umyć i pokroić w cienkie plasterki.
3.Twaróg półtłusty przełożyć do miski, dodać śmietanę, rozetrzeć widelcem, następnie dodać posiekany szczypiorek, drobno posiekaną cebulę i czosnek. Całość dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
4.Na podpieczony spód tarty wyłożyć serowe nadzienie. Następnie na serze ułożyć plasterki cukinii w dachówkę (tak aby jeden zachodził na drugi). Cukinię posmarować rozpuszczonym masłem i posypać ziołami prowansalskimi.
5.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stopni i piec jeszcze przez około 25-30 minut.
Komentarze