Ciasto kruche w połączeniu z farszem z młodej cukinii, podkręcony dodatkiem pieczarek. To fajny pomysł na tartę na słono i pyszny letni obiad czy też kolację.
1 godz. 20 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
okrągłej formy do tarty
ciasto kruche na wytrawne tarty:
250 g mąki pszennej
150 g zimnego masła
½ płaskiej łyżeczki soli
duża szczypta cukru
1 jajko klasa „M”
1 łyżka zimnej śmietany lub jogurtu naturalnego
farsz:
1 kg młodej cukinii
1 średniej wielkości cebula
300 g pieczarek
sól, pieprz
1 łyżka świeżej posiekanej bazylii
1 łyżka świeżego posiekanego lubczyku
2-3 łyżki oleju
masa jajeczno - śmietanowa:
3 jajka klasa „M”
100 ml śmietany kremówki
sól, pieprz
1 łyżka mąki pszennej
½ szklanki utartego sera żółtego
garść posiekanego szczypiorku
dodatkowo:
½ szklanki sera żółtego do posypania wierzchu tarty
sos tzatziki do polania tarty przy podaniu
Tarta cukiniowa z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche. Składniki tarty zagniatamy na jednolite ciasto. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki do schłodzenia na ok. 30 min.
2.Farsz: Cukinię myjemy, wyjmujemy gniazda nasienne i wraz ze skórką ścieramy na tarce o dużych oczkach. Solimy 1 płaską łyżeczką soli – mieszamy i zostawiamy na ok.20 – 25 min. by cukinia puściła sok. Po tym czasie odsączamy cukinie z wody. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i wrzucamy obraną i drobno pokrojoną w kostkę cebulę – podsmażamy na rumiano. Do cebuli dorzucamy cukinię, obrane i pokrojone pieczarki a także posiekane świeże zioła bazylię i lubczyk. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i tak podsmażamy ok 5- 6 min. Odstawiamy do przestygnięcia.
3.Masa jajeczno – śmietanowa. W garnuszku mieszamy na jednolitą masę jajka ze śmietaną, mąką z dodatkiem soli i pieprzu. Na koniec kiedy masa jest jednolita wrzucamy utarty ser, posiekany szczypiorek i ponownie mieszamy.
4.Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni. Wyjmujemy ciasto na tartę. Ja ciasto dzielę na 2 części i jedną mrożę na inny raz a drugą część rozwałkowuję na rozmiar formy. Wykładamy formę ciastem tak by ciasto zachodziło na brzegi a następnie nakłuwam ciasto widelcem. Podpiekam w piekarniku ok. 20 – 25 min. Wyciągam po tym czasie tartę i wykładam na nią farsz równomiernie ale nie dociskając jej- nie ubijając. Na farsz wylewam masę jajeczno – śmietanową a wierzch posypuję startym żółtym serem. Gotową tartę wkładam ponownie do piekarnika i piekę ok. 30 -35 min. Po upieczeniu wyciągam i po 10 min. po wyciągnięciu rozkrawam i podaję polaną sosem tzatzyki.
Komentarze