Tarta cukiniowa z pieczarkami

4.25 (4 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Ciasto kruche w połączeniu z farszem z młodej cukinii, podkręcony dodatkiem pieczarek. To fajny pomysł na tartę na słono i pyszny letni obiad czy też kolację.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • okrągłej formy do tarty

    ciasto kruche na wytrawne tarty:

    250 g mąki pszennej
    150 g zimnego masła
    ½ płaskiej łyżeczki soli
    duża szczypta cukru
    1 jajko klasa „M”
    1 łyżka zimnej śmietany lub jogurtu naturalnego

    farsz:

    1 kg młodej cukinii
    1 średniej wielkości cebula
    300 g pieczarek
    sól, pieprz
    1 łyżka świeżej posiekanej bazylii
    1 łyżka świeżego posiekanego lubczyku
    2-3 łyżki oleju

    masa jajeczno - śmietanowa:

    3 jajka klasa „M”
    100 ml śmietany kremówki
    sól, pieprz
    1 łyżka mąki pszennej
    ½ szklanki utartego sera żółtego
    garść posiekanego szczypiorku

    dodatkowo:

    ½ szklanki sera żółtego do posypania wierzchu tarty
    sos tzatziki do polania tarty przy podaniu
Wystaw ocenę:

4.25 (4 ocen)

Tarta cukiniowa z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche. Składniki tarty zagniatamy na jednolite ciasto. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki do schłodzenia na ok. 30 min.
  • 2. Farsz: Cukinię myjemy, wyjmujemy gniazda nasienne i wraz ze skórką ścieramy na tarce o dużych oczkach. Solimy 1 płaską łyżeczką soli – mieszamy i zostawiamy na ok.20 – 25 min. by cukinia puściła sok. Po tym czasie odsączamy cukinie z wody. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i wrzucamy obraną i drobno pokrojoną w kostkę cebulę – podsmażamy na rumiano. Do cebuli dorzucamy cukinię, obrane i pokrojone pieczarki a także posiekane świeże zioła bazylię i lubczyk. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i tak podsmażamy ok 5- 6 min. Odstawiamy do przestygnięcia.
  • 3. Masa jajeczno – śmietanowa. W garnuszku mieszamy na jednolitą masę jajka ze śmietaną, mąką z dodatkiem soli i pieprzu. Na koniec kiedy masa jest jednolita wrzucamy utarty ser, posiekany szczypiorek i ponownie mieszamy.
  • 4. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni. Wyjmujemy ciasto na tartę. Ja ciasto dzielę na 2 części i jedną mrożę na inny raz a drugą część rozwałkowuję na rozmiar formy. Wykładamy formę ciastem tak by ciasto zachodziło na brzegi a następnie nakłuwam ciasto widelcem. Podpiekam w piekarniku ok. 20 – 25 min. Wyciągam po tym czasie tartę i wykładam na nią farsz równomiernie ale nie dociskając jej- nie ubijając. Na farsz wylewam masę jajeczno – śmietanową a wierzch posypuję startym żółtym serem. Gotową tartę wkładam ponownie do piekarnika i piekę ok. 30 -35 min. Po upieczeniu wyciągam i po 10 min. po wyciągnięciu rozkrawam i podaję polaną sosem tzatzyki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować