Tarta z burakiem naciowym (boćwiną), twarogiem i podsuszaną kiełbasą

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Tarta z burakiem naciowym (boćwiną), twarogiem i podsuszaną kiełbasą

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto
    1 szkl mąki pszennej
    0,5 szkl mąki graham
    125 g masła
    1 jajko
    szczypta proszku do pieczenia
    szczypta soli
    1 łyżeczka cukru

    nadzienie
    duża garść liści z buraka naciowego
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    sól
    pieprz
    200 g twarogu
    sól
    pieprz
    tłuszcz do smażenia

    polewa
    150 g śmietany 18 %
    1 jajko
    garść tartego żółtego sera
    ok 50g

    dodatkowo
    100 g podsuszanej kiełbasy wiejskiej
    100 g sera żółtego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Tarta na słono

Tarta z burakiem naciowym (boćwiną), twarogiem i podsuszaną kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Opłukane liście buraka siekamy, na patelni rozgrzewamy 3 łyżki tłuszczu, może być olej.
    Podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek, dodajemy pokrojone liście i smażymy aż do wyparowania całego soku który puszczą warzywa.
    Po wystudzeniu dodajemy rozkruszony twaróg i doprawiamy solą i pieprzem.

    Śmietanę z jajkiem i żółtym serem blendujemy i doprawiamy do smaku

    Ciasto zagniatamy i wyklejamy nim formę do tarty (rozmiar standard) podpiekamy ok 14 min w temp 180 st.
    Na podpieczonym spodzie wykładamy zieleniną z twarogiem, polewamy polewą śmietanowo serową. Wierzch posypujemy startym serem i układamy cienkie plasterki kiełbasy.
    Wstawiamy do piekarnika na ok 30 min w temp 180 st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Koszerna Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować