Tarta z białą czekoladą i kardamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagnieść kruche ciasto. Zawinąć w folię aluminiową i włożyć na pół godz. do lodówki. Formę do tarty o śr. 25 cm natłuścić. Ciasto rozwałkować, wylepić dno i brzegi formy. Odciąć nadmiar ciasta. Przykryć papierem do pieczenia, obciążyć i piec ok. 15 min w temp. 190st. Usunąć papier i piec jeszcze 10 min. Przestudzić.
2.Z torebek kardamonu wyjąć nasiona, utrzeć je w moździerzu na proszek, wymieszać z posiekaną czekoladą. Żelatynę namoczyć w odrobinie zimnej wody, odstawić na 5 min. Następnie, podgrzewając, rozpuścić. Śmietankę zagotować, zdjąć z ognia, dodać czekoladę, dokładnie rozmieszać, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Dodać żelatynę, wymieszać. Lekko schłodzić. Przelać na gotową tartę. Schładzać ok. 3 godz.
Komentarze