Tarta z białą czekoladą i kardamonem

0 (0 ocen)

  • Średni

Pyszna, delikatna, nie sposób jej się oprzeć...

  • Średni

Składniki:

  • - CIASTO:: 1 sztuka
    - mąka pszenna: 15 dekagramów
    - zimne masło: 75 gramów
    - sól: 1 szczypta
    - zimna woda: 0.25 szklanki

    - Nadzienie:: 1 sztuka
    - biała czekolada: 350 gramów
    - śmietanka 30%: 425 mililitrów
    - Żelatyna: 1.5 łyżki
    - torebki kardamonu: 8 sztuk
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z białą czekoladą i kardamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tarta z kardamonem 1. Zagnieść kruche ciasto. Zawinąć w folię aluminiową i włożyć na pół godz. do lodówki. Formę do tarty o śr. 25 cm natłuścić. Ciasto rozwałkować, wylepić dno i brzegi formy. Odciąć nadmiar ciasta. Przykryć papierem do pieczenia, obciążyć i piec ok. 15 min w temp. 190st. Usunąć papier i piec jeszcze 10 min. Przestudzić.
  • 2. Z torebek kardamonu wyjąć nasiona, utrzeć je w moździerzu na proszek, wymieszać z posiekaną czekoladą. Żelatynę namoczyć w odrobinie zimnej wody, odstawić na 5 min. Następnie, podgrzewając, rozpuścić. Śmietankę zagotować, zdjąć z ognia, dodać czekoladę, dokładnie rozmieszać, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Dodać żelatynę, wymieszać. Lekko schłodzić. Przelać na gotową tartę. Schładzać ok. 3 godz.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować