Tarta z białą czekoladą i borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło połączyć z cukrem i jajkiem i ubić mikserem na gęstą masę ( wczoraj miałam lenia i ubijałam rózgą kuchenną). Dodać mąkę, zagnieść ciasto i schować w woreczku do lodówki na 30 minut.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Dno i boki formy posmarować masłem ( ja piekę w silikonowej firmie, więc niczym nie smaruję) wyłożyć ciastem, mocno przycisnąć, ponakłuwać widelcem i piec przez około 25 minut, aż się zarumieni.
Czekoladę pokruszyć do rondelka, dodać śmietankę i rozpuścić na bance wodnej, cały czas mieszając. Wylać ganache na upieczony i lekko wystudzony spód, dodać borówki. Kiedy ganache całkowicie wystygnie schować tartę do lodówki na minimum 3 godziny.
Porady
Ganache z białej czekolady idealnie łączy się ze wszystkimi lekko kwaskowatymi jagodami.
Komentarze