Tarta z białą czekoladą i borówkami

4.5 (140 ocen)

  • 50 min

Mam ostatnio "fazę" na kruche ciasto, tym razem z borówkami w towarzystwie delikatniej białej czekolady.

  • 50 min

Składniki:

  • 150g miękkiego masła, 75g cukru, 1 jajko, 1,5szkl mąki, 300g białej czekolady, 200ml śmietanki 36%, 250g borówek.
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta z białą czekoladą i borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło połączyć z cukrem i jajkiem i ubić mikserem na gęstą masę ( wczoraj miałam lenia i ubijałam rózgą kuchenną). Dodać mąkę, zagnieść ciasto i schować w woreczku do lodówki na 30 minut.
    Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Dno i boki formy posmarować masłem ( ja piekę w silikonowej firmie, więc niczym nie smaruję) wyłożyć ciastem, mocno przycisnąć, ponakłuwać widelcem i piec przez około 25 minut, aż się zarumieni.
    Czekoladę pokruszyć do rondelka, dodać śmietankę i rozpuścić na bance wodnej, cały czas mieszając. Wylać ganache na upieczony i lekko wystudzony spód, dodać borówki. Kiedy ganache całkowicie wystygnie schować tartę do lodówki na minimum 3 godziny.

Porady

Ganache z białej czekolady idealnie łączy się ze wszystkimi lekko kwaskowatymi jagodami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Borówki amerykańskie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować