Tarta z białą czekoladą i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Laczymy ze soba wszystkie skladniki na tarte najlepiej reka, foremujemy w kule i owijamy folia spozywcza. Wsadzamy do lodowki min na 40min.
Po schlodzeniu walkujemy i wsadzamy do formy( tak aby brzeki byly cale przykryte)
Wylozone ciasto przykrywamy folia aluminiowa i wykladamy na nia np plastry jablek lub wysypujemy ryz (obciazamy folie po to by ciasto nie uroslo)
Wsadzamy do nagrzanego piekarnika do 190stopni najpierw na 13 minut po tym czasie sciagamy folie i pieczemu na zloty kolor jeszcze ok. 10min. Tarte studzimy.
Zelatyne zalewamy w garnuszku mala iloscia wody(tak aby ja przykryc), zostawiamy na ok 10min do napecznienia. Po tym czasie gotujemy (ale nie do wrzenia) tylko tak aby sie rozpuscila.
W drugim garnuszku zagotowywujemy mleko prawie do wrzenia, wylaczamy palnik, dodajemy polamana w kostki czekolade oraz olejek waniliowy, mieszamy dokladnie na gladka mase. Do tej cieplej masy czekoladowej dodajemy ciepla rozpuszczona zelatyne i mieszamy dokladnie. Mase studzimy, jak juz bedzie chlodna mozemy wsadzic na chwile do lodowki do LEKKIEGO stezenia(szybko tezeje wiec trzeba pilnowac) . ubijamy smietane i stopniowo dodajemy do czekoladowej masy mieszajac.Taka mase wykladamy na ostudzona tarte i wsadzamy na ok 1,5h do lodowki co calkowitwgo stezenia. I przygotowywujemy mus.
Truskawki miksujemy na puree, slodzimy wedlug uznania, zagotowywujemy do wrzenia w garnuszku, dodajemy galaretke, intensywnie mieszamy i zostawiamy do wystudzenia calkowitego. Po wystudzeniu wylewamy na calkowicie stezala pianke z bialej czekolady. Wsadzamy do lodowki (po ok 3h powinno byc gotowe)
Komentarze