Kurczak zapiekany z mozarellą i warzywami

4.5 (190 ocen)

Bardzo pyszne danie, które można przygotować dzień wcześniej i jedynie zapiec tuż przed podaniem.

Składniki:

  • 600g filetu z piersi kurczaka,
    zielona papryka,
    3 pomidory,
    2 łyżki kaparów,
    2 pieczarki,
    puszka krojonych pomidorów,
    300g sera mozarella,
    100g żółtego sera,
    sól, pieprz,
    ostra papryka,
    oregano.
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak zapiekany z mozarellą i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1y7dvb4 1. Mięso umyć, osuszyć i podzielić na około 6 kawałków. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Na odrobinie oleju obsmażyć z obu stron na złoty kolor. Zdjąć z ognia i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
  • image-17l1a4f 2. Pomidory pokroić w plastry, rozłożyć po jednym plasterku na każdym kawałku mięsa.
  • image-0y5teni 3. Pieczarki oczyścić i pokroić w kostkę. Paprykę umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w krótkie słupki. Podsmażyć wraz z grzybami na tłuszczu pozostałym od smażenia mięsa. Dodać odsączone, posiekane kapary oraz puszkę pomidorów wraz zalewą. Dusić, aż płyn całkowicie odparuje. Doprawić do smaku solą, pieprzem, ostrą papryką oraz oregano. Farsz rozłożyć na każdym kawałku mięsa i przykryć plasterkiem mozarelli i posypać odrobiną startego żółtego sera. Piec około 10-15 minut w temp. 180st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować