Tarta z czereśniami i białą czekoladą

4.5 (150 ocen)

  • 45 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Przepyszny i pięknie wyglądający letni deser. Kruche ciasto doskonale komponuje się z delikatnym kremem z białej czekolady i świeżymi czereśniami.

  • 45 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Kruche ciasto:
    200 g mąki pszennej
    100 g zimnego masła
    40 g cukru pudru
    jajko
    szczypta soli

    Krem z białej czekolady:
    330 ml śmietanki 30%
    100 g białej czekolady
    2 łyżki cukru pudru

    ok 300 g wydrylowanych czereśni
    3 łyżki prażonych płatków migdałowych
    mięta do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kremówka Tarty Tartaletki Desery

Tarta z czereśniami i białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche: składniki posiekać, zagnieść elastyczne i gładkie ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na pół godziny. Ciasto rozwałkować na ok 0,5cm i wylepić natłuszczony spód foremki do tarty (ciasta wystarczy na jedną dużą tartę lub kilka mniejszych). Nakłuć widelcem i położyć papier do pieczenia. następnie nasypać grochu w celu obciążenia. Foremki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 10 minutach usunąć papier i groch i dopiekać jeszcze ok 10 minut na rumiany kolor. Ostudzić.

    Krem: Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier puder i czekoladę. Krem wyłożyć na upieczone spody do tart. Ułożyć na nich wydrylowane czereśnie, posypać migdałami i udekorować miętą. Schłodzić przed podaniem.

Porady

Z podanych proporcji wyszła mi jedna tarta o śr. 16cm i trzy małe 8cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Czereśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować