Sernik na zimno dwukolorowy z musem truskawkowym

  • wyświetlono: 575 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Moja rodzinka uwielbia takie ciasta, szczególnie w upalne dni. Warto korzystać ze świeżych owoców, sezon truskawkowy trwa tak krótko!

czekoladka
  • 12 porcje
  • 60min
  • Średni

Składniki

Spód:
250g herbatników,
150g masła lub margaryny.

Jasna masa:
200 g zmielonego twarogu (może być z wiaderka),
250 g serka mascarpone,
szklanka cukru pudru,
łyżka cukru waniliowego,
100g białej czekolady,
2 łyżki śmietany 30%,
2 łyżki żelatyny,
100g truskawek.

Masa truskawkowa:
400 ml śmietanki 36%,
500g truskawek (mogą być mrożone),
szklanka cukru pudru,
2 łyżki żelatyny.

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik na zimno dwukolorowy z musem truskawkowym

  • 1. 1. Herbatniki połamać na kawałki i zmielić w blenderze na pył. Masło stopić, wymieszać z herbatnikami i powstałą masą wylepić dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić, by spód stężał i zrobił się twardy.

    2. Żelatynę zalać 120ml wrzątku, dokładnie wymieszać, odstawić na chwilę, by napęczniała, po czym przestudzić, jednak trzeba pilnować, by żelatyna nie zgęstniała, lecz była wciąż płynna.
    Czekoladę wraz ze śmietana stopić na parze, przestudzić.
    Truskawki opłukać, osuszyć i przepołowić.
    Twaróg, serek oraz cukier puder dokładnie zmiksować. Dodać przestudzoną, płynną czekoladę,krótko zmiksować.
    Stale miksując, na wolnych obrotach, powoli wlewać płynną, przestudzoną żelatynę.
    Na koniec dodać truskawki, delikatnie wymieszać szpatułką. Tak przygotowaną masę wylać na ciasteczkowy spód. Wstawić do lodówki, by masa nieco stężała.

    3. Żelatynę przygotować tak samo jak do jasnej masy, ostudzić.
    Truskawki umyć, pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować przy pomocy blendera na mus.
    Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier puder. Stale ubijając, na niskich obrotach, powoli wlewać płynną żelatynę. Na koniec dodać mus truskawkowy, delikatnie wymieszać szpatułką.
    Gotową masę truskawkową wylać na masę serową. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc, by masa stężała.
    Przed podaniem można udekorować świeżymi truskawkami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

latoTruskawkisernikmus truskawkowy

Komentarze

Podobne przepisy

Sernik na zimno z truskawkowym środkiem

Dodane przez: Martyna1991

Sernik na zimno z truskawkowym środkiem

Delikatny, orzeźwiający sernik...

sernik na zimno z  musem czereśniowym

Dodane przez: babka w formie

sernik na zimno z musem czereśniowym

Polecam Wam dzisiaj pyszne i delikatne...

SERNIK NA ZIMNO NA BISZKOPTACH Z MUSEM TRUSKAWKOWYM, BANANAMI I GALARETKA

Dodane przez: diana09

Sernik na zimno na biszkoptach z musem truskawkowym,...

Delikatny, orzeźwiający deser....

Truskawkowy sernik na zimno

Dodane przez: Ola1984

Truskawkowy kremowy sernik na zimno

Pyszny, kremowy i mocno truskawkowy...

Sernik

Dodane przez: JulkaTomeczek

Sernik z musem truskawkowym

Serniczek pięknie wygląda na talerzyku,...

Truskawkowy sernik na zimno

Dodane przez: Patrycja33

Truskawkowy sernik na zimno

W upalne dni ciasta bez pieczenia...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE