Tarta kawowa z białą czekoladą

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Tarta kawowa Mocha z białą czekoladą bez pieczenia

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • Spód:
    150 g ciastek z czekoladą (lub zwykłych + 6 kostek czekolady)
    łyżka cukru pudru (opcjonalnie)
    80 g roztopionego masła

    Masa:
    dwie łyżeczki kawy rozpuszczalnej + dwie łyżki gorącej wody (ewentualnie 2 łyżki mocnej kawy)
    300 ml mocno schłodzonej śmietany 36%
    200 g białej czekolady

    Dekoracja:
    bita śmietana, ziarna kawy, czekolada
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Kawy

Tarta kawowa z białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód: Ciasta kruszymy i miksujemy (np. w malakserze) i mieszamy z roztopionym masłem i cukrem, oraz z roztopioną opcjonalnie czekoladą. Wykładamy dno i część boków formy.

    Masa: Przygotowujemy kawę i studzimy ją. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, połamaną wcześniej na małe kawałki i ją także studzimy. Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, krótko miksujemy z kawą i mieszamy łyżką z czekoladą. Masę przekładamy do formy i schładzamy przez kilka godzin. Dekorujemy według uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Biała czekolada Czekolada Kawa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować