Tarta kawowa Mocha z białą czekoladą bez pieczenia
2 godz.
Dla 8 osób
Średni
Składniki:
Spód:
150 g ciastek z czekoladą (lub zwykłych + 6 kostek czekolady)
łyżka cukru pudru (opcjonalnie)
80 g roztopionego masła
Masa:
dwie łyżeczki kawy rozpuszczalnej + dwie łyżki gorącej wody (ewentualnie 2 łyżki mocnej kawy)
300 ml mocno schłodzonej śmietany 36%
200 g białej czekolady
Tarta kawowa z białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód: Ciasta kruszymy i miksujemy (np. w malakserze) i mieszamy z roztopionym masłem i cukrem, oraz z roztopioną opcjonalnie czekoladą. Wykładamy dno i część boków formy.
Masa: Przygotowujemy kawę i studzimy ją. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, połamaną wcześniej na małe kawałki i ją także studzimy. Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, krótko miksujemy z kawą i mieszamy łyżką z czekoladą. Masę przekładamy do formy i schładzamy przez kilka godzin. Dekorujemy według uznania.
Komentarze