Makaron w sosie śmietanowym z serem feta i brokułem
45 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
opakowanie makaronu ze szpinakiem 400 g (u mnie makaron ze szpinakiem Kopcza)
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
1 pierś z kurczaka
1 mały brokuł
ser feta u mnie półtłusty Falwita
śmietanka 30% słodka 200 ml
szczypta soli
szczypta słodkiej papryki
oliwa z oliwek
tarty parmezan
Tagliatelle z kurczakiem brokułami serem feta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gotujemy makaron ze szpinakiem (miękkość makaronu w zależności od upodobań, u mnie miękki). W oddzielnym garnku ugotować małe różyczki brokuła (miękkość brokuła w zależności od upodobań, u mnie miękkie). Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać posiekaną w kostkę cebulę i przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, cebulkę zeszklić, dodać pokrojoną w kostkę pierś z kurczak, doprawić solą i papryką. Gdy kurczak się zrumieni dodajemy ser feta i mieszamy aż ser zacznie się rozpuszczać, dodajemy śmietankę. Powstanie sos, który chwilę gotujemy do czasu jego zgęstnienia. Ugotowany makaron odcedzamy. Ugotowane różyczki brokuła odcedzamy i dodajemy do sosu serowo-śmietanowego, lekko mieszamy żeby składniki się połączyły. Makaron wykładamy na talerze, polewamy sosem i posypujemy startym parmezanem w zależności od upodobań. Smacznego.
Komentarze