Tagliatelle z kurczakiem brokułami serem feta

3.75 (4 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Makaron w sosie śmietanowym z serem feta i brokułem

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • opakowanie makaronu ze szpinakiem 400 g (u mnie makaron ze szpinakiem Kopcza)
    1 średnia cebula
    2 ząbki czosnku
    1 pierś z kurczaka
    1 mały brokuł
    ser feta u mnie półtłusty Falwita
    śmietanka 30% słodka 200 ml
    szczypta soli
    szczypta słodkiej papryki
    oliwa z oliwek
    tarty parmezan
Wystaw ocenę:

3.75 (4 ocen)

Zobacz również:

Tagliatelle

Tagliatelle z kurczakiem brokułami serem feta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotujemy makaron ze szpinakiem (miękkość makaronu w zależności od upodobań, u mnie miękki). W oddzielnym garnku ugotować małe różyczki brokuła (miękkość brokuła w zależności od upodobań, u mnie miękkie). Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać posiekaną w kostkę cebulę i przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, cebulkę zeszklić, dodać pokrojoną w kostkę pierś z kurczak, doprawić solą i papryką. Gdy kurczak się zrumieni dodajemy ser feta i mieszamy aż ser zacznie się rozpuszczać, dodajemy śmietankę. Powstanie sos, który chwilę gotujemy do czasu jego zgęstnienia. Ugotowany makaron odcedzamy. Ugotowane różyczki brokuła odcedzamy i dodajemy do sosu serowo-śmietanowego, lekko mieszamy żeby składniki się połączyły. Makaron wykładamy na talerze, polewamy sosem i posypujemy startym parmezanem w zależności od upodobań. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron tagliatelle

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.45 (178 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Tagliatelle z kurczakiem i brokułami w sosie śmietanowo- serowym

To może cię zainteresować