Frittata z brokułami i serem feta

5 (2 ocen)

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Przepis na pyszną, puszystą i pożywną frittatę z brokułami, serem feta oraz pomidorkami. To szybki i prosty sposób na śniadanie, obiad lub kolację dla całej rodziny. Możemy serwować ją na ciepło oraz zimno. Świetnie sprawdzi się także jako drugie śniadanie do pracy lub szkoły. Danie odpowiednie dla osób na diecie ketogenicznej oraz bezglutenowej.

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 8 jajek
    - 1 mały brokuł
    - 8 łyżek śmietanki 30 %
    - 80 g sera Feta
    - 90 g wiórek sera Mozzarella
    - kilka pomidorków koktajlowych
    - 1,5 łyżki masła
    - 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
    - sól i pieprz do smaku
    - 1 łyżka natki pietruszki (do posypania)
    __________________________

    AKCESORIA KUCHENNE
    - patelnia o średnicy 28 cm (z odpinaną rączką)
    - mikser lub blender
    - mały garnek
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Frittata

Frittata z brokułami i serem feta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser Feta kroimy w kostkę. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy je al dente (przez około 4 minuty) w lekko osolonej oraz posłodzonej wodzie (w diecie keto słodzimy erytrytolem), a następnie hartujemy je pod zimną wodą.*

    * Brokuł ugotowany al dente jest jędrny oraz zachowuje więcej wartości odżywczych. Hartowanie go pod zimną wodą pozwoli na zachowanie pięknego zielonego koloru.
  • 2. Jajka miksujemy ze śmietanką na jednolitą masę, którą następnie doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Do masy śmietankowo - jajecznej dodajemy wiórki Mozzarelli i wylewamy ją na rozgrzane na patelni masło.
  • 3. Do masy dodajemy różyczki brokuła, kawałki sera Feta oraz przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Całość smażymy przez około 4 - 5 minut (bez mieszania) na małej mocy palnika. Gdy frittata zacznie się ścinać na brzegach, wstawiamy patelnię do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (grzanie góra - dół) i pieczemy przez około 12 - 13 minut. Gotową frittatę posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Porady

Frittatę podajemy samodzielnie lub z ulubionymi sosami. Świetnym dodatkiem będzie sos czosnkowy lub pomidorowy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Brokuły Feta

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować