Zupa krem z cukinii z mlekiem kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinie myjemy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę (można obrać ze skórki), przekładamy do miski, batat obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, dodajemy do cukinii, ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do reszty. Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju i masła podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy rozgnieciony czosnek, mieszając podsmażamy, możemy dodać szczyptę soli. Jak cebulka się zeszkli dodajemy pokrojone warzywa i smażymy około 10 minut cały czas mieszając aż będą miękkie. Do oddzielnego garnka wlewamy wywar (może być pozostały rosół), dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, ziarna pieprzu oraz podsmażone na patelni warzywa. Gotujemy do miękkości, doprawiamy solą (według uznania), papryką ostrą i słodką, kminkiem. Jak warzywa będą miękkie wyjmujemy liść laurowy i blendujemy na gładką masę (można wyjąć ziele angielskie). Dodajemy mleko kokosowe chwilę gotujemy.
Podajemy z przygotowanymi grzankami: pokrojony w kostkę chleb rumienimy na maśle, posypujemy startą mozzarellą. Całość posypujemy wiórkami lub płatkami sera Grana Padano
smacznego
Komentarze