Zupa krem z pora

4.71 (7 ocen)

  • 44 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszna zupa krem z pora z grzankami i serem Grana Padano

  • 44 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 większy por,
    3-4 średnie ziemniaki
    2-3 marchewki (zależy od wielkości)
    2 średnie 3 mniejsze cebule (zależy od wielkości)
    1,5 l wywaru, bulionu warzywnego lub pozostałego z obiadu, przecedzonego przez sitko rosołu z dodatkiem wody tak żeby wywaru było około 1,5 l
    1 liść laurowy
    1 ziele angielskie
    3-4 ziarenka pieprzu
    szczypta gałki muszkatołowej
    trochę mniej niż 1/2 łyżeczki ostrej papryki
    1/2 słodkiej papryki
    śmietanka 30% około 3 łyżki
    1 łyżka masła
    olej
Wystaw ocenę:

4.71 (7 ocen)

Zobacz również:

Zupa krem z pora

Zupa krem z pora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • krem z pora 1. Pora myjemy, zdejmujemy pierwsze liście i kroimy w piórka (przekrawamy na pół z długości i kroimy w paski), odcinamy do końca białej i odrobinę zielonej, zawiązanej części, (bez zielonych liści), ziemniaki i marchewkę obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do pora, cebulę obieramy, kroimy w pióra. Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju i masła podpiekamy warzywa ok. 10 minut aż por się zeszkli, a warzywa lekko zmiękną, często mieszając. Do oddzielnego ganka wlewamy bulion, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz oraz warzywa z patelni. Doprawiamy solą według uznania, papryką ostrą, słodką, gałką muszkatołową. Gotujemy do miękkości. Wyjmujemy liść laurowy i całość blendujemy, dodajemy śmietankę i jeszcze chwilę gotujemy. Podajemy z przygotowanymi na maśle grzankami i posypujemy serem Grana Padano wiórki lub płatki według uznania. Grzanki można również posypać startą mozzarellą. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Por

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Blendowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować