Pyszna zupa krem z pora z grzankami i serem Grana Padano
44 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
1 większy por,
3-4 średnie ziemniaki
2-3 marchewki (zależy od wielkości)
2 średnie 3 mniejsze cebule (zależy od wielkości)
1,5 l wywaru, bulionu warzywnego lub pozostałego z obiadu, przecedzonego przez sitko rosołu z dodatkiem wody tak żeby wywaru było około 1,5 l
1 liść laurowy
1 ziele angielskie
3-4 ziarenka pieprzu
szczypta gałki muszkatołowej
trochę mniej niż 1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/2 słodkiej papryki
śmietanka 30% około 3 łyżki
1 łyżka masła
olej
Zupa krem z pora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pora myjemy, zdejmujemy pierwsze liście i kroimy w piórka (przekrawamy na pół z długości i kroimy w paski), odcinamy do końca białej i odrobinę zielonej, zawiązanej części, (bez zielonych liści), ziemniaki i marchewkę obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do pora, cebulę obieramy, kroimy w pióra. Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju i masła podpiekamy warzywa ok. 10 minut aż por się zeszkli, a warzywa lekko zmiękną, często mieszając. Do oddzielnego ganka wlewamy bulion, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz oraz warzywa z patelni. Doprawiamy solą według uznania, papryką ostrą, słodką, gałką muszkatołową. Gotujemy do miękkości. Wyjmujemy liść laurowy i całość blendujemy, dodajemy śmietankę i jeszcze chwilę gotujemy. Podajemy z przygotowanymi na maśle grzankami i posypujemy serem Grana Padano wiórki lub płatki według uznania. Grzanki można również posypać startą mozzarellą. Smacznego
Komentarze