Szczawiowa z rzodkiewką

4.86 (7 ocen)

  • 15 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Wiosenna zupa szczawiowa, która przypomina mi moje dzieciństwo. Jest to taka sezonowa zupa i najlepsza ze świeżym szczawiem z ogródka. Podałam ją z chipsami z rzodkiewki.

  • 15 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 cebula

    1 por biała część

    2 ziemniaki

    1 marchewka

    1 kawałek korzenia selera

    3 garście szczawiu

    1/2 pęczka rzodkiewek

    100 ml śmietany 30 %

    masło klarowane

    koperek, natka pietruszki

    sól, pieprz

    4 jajka ugotowane na twardo
Wystaw ocenę:

4.86 (7 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Szczawiowa z rzodkiewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę, por drobno kroję i przesmażam na maśle. Ziemniaki, marchewkę kroję w kostkę. Seler ścieram na tarce jarzynowej. Warzywa przesmażam z porem. Wlewam dwa litry wody i gotuję do miękkości. Szczaw w tym czasie myję, osuszam, kroję. Przesmażam na patelni na odrobinie masła. Pod koniec gotowania warzywa dodaję szczaw, i jeszcze chwilę gotuję. Wlewam śmietanę, doprawiam solą, pieprzem, posypuję natką, koperkiem. Zupę podaję z przesmażonymi na maśle, pokrojonymi w plasterki rzodkiewkami i jajkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szczaw Jajka Marchewka Rzodkiewka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować