Zupa szczawiowa

  • wyświetlono: 954 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Obowiązkowa zupa ze świeżego szczawiu, słoikowy już nie jest tak smaczny. Dlatego będąc na łące, troszkę nazbieraliśmy i powstało przepyszne danie, znane od wielu pokoleń. Do tego moc ugotowanych na twardo jajek i śmietany.

Gregorhspeed
  • 4 porcje
  • 45min
  • Łatwy

Składniki

5 dużych garści szczawiu
1 łyżka masła
4 marchewki
4 ziemniaki
1,5 litra rosołu drobiowego (u nas z kaczki)
4 łyżki śmietany
1 łyżka mąki
sól, pieprz

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Zupa szczawiowa

  • Zupa szczawiowa1. Marchewki kroimy w ulubione kształty.
    Ziemniaki w kostkę.
    Warzywa zalewamy rosołem, gotujemy do ich miękkości.
    Szczaw płuczemy, osuszamy. Podsmażamy na maśle. Dodajemy do zupy, chwilę gotujemy i zabielamy śmietaną wymieszaną z mąką i odrobiną zimnej wody. Podgrzewamy na małym ogniu przez kwadrans. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
    Podajemy z ugotowanymi na twardo jajkami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

szczawzupa szczawiowawiosenne zupyZupy sezonowe
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-1l7jvc0

Dodane przez: Di bloguje

Zupa szczawiowa

Chyba każdy zna tą zieloną, lekko...

image-0y7q98x

Dodane przez: bozena58

Zupa szczawiowa na rosole

został mi rosół z poprzedniego...

zupa szczawiowa

Dodane przez: kinga_ka

TRADYCYJNA PYSZNA ZUPA SZCZAWIOWA

Kiedy przychodzi sezon jesienno...

szczaw rosnący na polanie

Dodane przez: Kasja1986

Zupa szczawiowa

Zupa szczawiowa po staropolsku....

Zupa szczawiowa z jajkiem

Dodane przez: bogusia82

Zupa szczawiowa z jajkiem

Tradycyjna wiosenna zupa szczawiowa...

Zupa szczawiowa

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Zupa szczawiowa z jajkiem

Najlepiej smakuje wiosną z młodego...