Zupa szczawiowa

4.5 (191 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Obowiązkowa zupa ze świeżego szczawiu, słoikowy już nie jest tak smaczny. Dlatego będąc na łące, troszkę nazbieraliśmy i powstało przepyszne danie, znane od wielu pokoleń. Do tego moc ugotowanych na twardo jajek i śmietany.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 dużych garści szczawiu
    1 łyżka masła
    4 marchewki
    4 ziemniaki
    1,5 litra rosołu drobiowego (u nas z kaczki)
    4 łyżki śmietany
    1 łyżka mąki
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa szczawiowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa szczawiowa 1. Marchewki kroimy w ulubione kształty.
    Ziemniaki w kostkę.
    Warzywa zalewamy rosołem, gotujemy do ich miękkości.
    Szczaw płuczemy, osuszamy. Podsmażamy na maśle. Dodajemy do zupy, chwilę gotujemy i zabielamy śmietaną wymieszaną z mąką i odrobiną zimnej wody. Podgrzewamy na małym ogniu przez kwadrans. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
    Podajemy z ugotowanymi na twardo jajkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szczaw

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować