Zupa szczawiowa

5 (145 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Pyszna szczawiowa na rosole :)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 skrzydełko z kurczaka
    po kawałku marchewki, pietruszki pora i selera
    2 pęczki szczawiu
    1 łyżka masła + 1 łyżka oleju
    1/4 szklanki mleka
    1 łyżka mąki pszennej
    sól, pieprz
    3-4 jajka
    koperek do posypania
Wystaw ocenę:

5 (145 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa szczawiowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na skrzydełku i warzywach ugotować wywar. Kiedy mięso będzie miękki wszystko wyjąć. Mięso można obrać z kości i wrzucić do wywaru.
  • 2. Masło i olej rozgrzać na patelni, wrzucić umyty i drobno pokrojony szczaw. Podsmażyć aż zwiędnie. Do wywaru dodać połowę szczawiu i zblendować. Dodać pozostały szczaw, zagotować.
  • 3. Mąkę rozmieszać z mlekiem, wlać do zupy, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 2 minuty. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo. Po wierzchu posypać koperkiem. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szczaw Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować