Szczawiowa z kluseczkami i chipsami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Zupa która można się zajadać. Jako miłośniczka klusek postanowiłam dodać je do szczawiowej. Z chipsami z boczku i jajkiem place lizać. Zupa syta także można się nią najeść. Jak ktoś ma dostęp do szczawiu dzikiego to zachęcam do zrobienia takiej zupy. Ja swój zebrałam na łące. Jest bardziej kwaskowy od szczawiu hodowlanego.

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 marchewka

    2 garście szczawiu

    1/4 korzenia selera

    1 i 1/2 litra bulionu drobiowego

    1 łyżka śmietany 18 % gęstej

    natka pietruszki

    3 jajka

    10 dkg boczku wędzonego

    sól, pieprz, szczypta cukru

    olej



    kluseczki:

    1 jajko

    1/3 szklanki mąki pszennej

    sól szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Kluski

Szczawiowa z kluseczkami i chipsami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę, seler obieram. Marchew kroję w kostkę. Seler ścieram na tarce jarzynowej. Do garnka wlewam bulion, dodaję warzywa i gotuję około 10 minut. Szczaw myję, kroję i przesmażam na oleju. Dodaję do zupy. Jajka gotuję na twardo. Boczek przesmażam na patelni na chipsy. Do miseczki wsypuję mąkę, dodaję jajko, sól i mieszam ciasto na kluski widelcem. Wlewam do gotującej się zupy strumieniem przez widelec. Zagotuję około dwie minuty. Zupę doprawiam solą, pieprzem, szczyptą cukru. Wlewam śmietanę którą wcześniej zahartowuję. Podaję z natką, jajkiem pokrojonym i chipsami z boczku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Szczaw

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować