Rosół z lanymi kluseczkami

4.5 (202 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszny, aromatyczny rosół z lanymi kluseczkami, moj smak dzieciństwa a teraz ulubiona zupka moich dzieci.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 skrzydło z kury
    1 szyjka z kury
    1 pierś z kury
    1 grzbiet z kury
    1 duża marchewka
    1 duży pasternak
    1 duża cebula
    2 kawalki korzenia selera

    sól i pieprz do smaku
    posiekana natka pietruszki
    1 łyżka suszonego lubczyku
    maggi do smaku

    2 duże jajka
    mąka pszenna
Wystaw ocenę:

4.5 (202 ocen)

Zobacz również:

Zupy Rosół Kluski

Rosół z lanymi kluseczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto na lane kluseczki 1. Do większego garnka wlać wodę, włożyć warzywa oraz mięso. Zagotować, nastepnie zmniejszyc ogien. Na małym ogniu gotować rosół pod przykryciem do momentu, aż mięso zacznie odchodzić od kości. Doprawić do smaku lubczykiem, solą, pieprzem, maggie.
    Z ugotowanego rosołu odlać około 2 litry, marchew z rosołu pokroić w drobną kostkę i dodać do odmierzonej części rosołu. .

    W kubku roztrzepać jajka, dodać tyle mąki by ciasto było jak gęsta śmietana i jednocześnie było lejące. Dobrze wymieszać. Można też lekko posolić i dodac troszkę pieprzu ( można zrezygnować) .
  • rosół z lanymi kluseczkami 2. Odmierzoną część rosołu zagotować, zmniejszyć ogien do średniego i wlewać stopniowo ciasto lane kluseczki.

    Gotować około 5 minut, doprawić jeszcze do smaku przyprawami oraz posiekaną natką pietruszki.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować