Szybka szczawiowa bez mięsa

4.49 (190 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Witajcie serdecznie dziś zaproponuję wam szybką zupkę szczawiową, gotową w zaledwie 30 minut. Nie wiem jak wy ale ja akurat szczawiowej nie lubię z mięsem, właśnie tak ugotowana jak dziś podam wam przepis najlepiej mi i moim domownikom smakuje. Myślę że spodoba wam się przepis a zwłaszcza dla zapracowanych i chcących szybko a dobrze zjeść.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kawałek tłuszczu ( u mnie z gęsi ) lub 3 - 4 łyżki oleju,

    8 - 10 ziemniaków ( w zależności od gęstości zupy ),

    1 słoik szczawiu 470 g ( mam tegoroczny od mamy ),

    2 marchewki 120 g,

    4 ziarenka ziela angielskiego,

    2 liście laurowe,

    1 łyżka cukru,

    3/4 kubka 330 g śmietany 18 %,

    1 łyżka przyprawy z solą np. Vegeta.



    dodatkowo :

    dowolna ilość jajek ( zależne od osób w domu ).
Wystaw ocenę:

4.49 (190 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Szybka szczawiowa bez mięsa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zupa 1. Do garnka wlać 2 litry wody, dodać dowolny tłuszcz lub olej, następnie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz marchew pokrojoną według swojego uznania. Gotować całość do miękkości ziemniaków i marchwi. W międzyczasie przygotować szczaw.
  • zupa 2. Gdy ziemniaki i marchew są już miękkie, doprawić do smaku przyprawą z solą, dodać szczaw razem z sokiem ze słoika, dodać również ziela angielskie i liście laurowe. Chwilkę pogotować na wolnym ogniu. W czasie gdy zupa się gotuje przygotować śmietanę, rozrobić ją z wywarem od zupy dodając cukier ( gdy dodamy cukier do śmietany nie zważy ona się w zupie ).
  • zupa 3. Do gotującej się na wolnym ogniu zupy, wlać przygotowaną wcześniej śmietanę i szybkim ruchem łyżki zamieszać aby śmietana się nie zważyła. Zupę chwilkę zagotować można jeszcze doprawić według siebie przyprawą z solą jak również dodać szczyptę pieprzu i zdjąć z ognia.
  • zupa 4. Zupa wyszła bardzo smaczna ja ugotowałam razem z ziemniakami tak jak mama gotowała nam w dzieciństwie ale można ugotować sam barszcz według tego przepisu i ziemniaki ze skwarkami podać osobno. Zupkę podałam z jajkiem ugotowanym na twardo.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szczaw

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować