Zupa mleczna z zacierką

4.47 (254 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Jeden ze smaków dzieciństwa.

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mleko: 1 litr
    - mąka pszenna: 100 gramów
    - jajko duże: 1 sztuka
    - woda do ciasta: 1 łyżka
    - sól: 0.25 łyżeczki
Wystaw ocenę:

4.47 (254 ocen)

Zupa mleczna z zacierką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku zagotować mleko z dodatkiem soli. Z mąki, wody i jajka zagnieść elastyczne, zwarte ciasto. Do gotującego się mleka zetrzeć na dużych oczkach tarki zacierkę. Można także uformować małe kluski ręcznie. Gotować do miękkości.
    Zacierkę można ugotować osobno na posolonej wodzie, odcedzić i dodać do mleka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka pszenna Mleko Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować